Оприлюднено доповідь гендиректора ЮНЕСКО з моніторингу ситуації в Криму

14:01 14.09.2021

На офіційному сайті ЮНЕСКО оприлюднено доповідь генерального директора ЮНЕСКО 212-ї сесії Виконавчої ради з моніторингу ситуації в Автономній Республіці Крим.

«Інформація, надана українською стороною, включена в доповідь генерального директора ЮНЕСКО в повному обсязі. Документ буде розглянутий в рамках пункту 5.І.Е порядку денного 212-ї сесії Виконавчої ради, що відбудеться з 6 до 20 жовтня 2021 року. Також разом із доповіддю опублікований проєкт рішення 212-ї сесії Виконавчої ради щодо ситуації в тимчасово окупованому Криму, яке зобов'язує генерального директора ЮНЕСКО представити наступну доповідь з цього питання на 215-й сесії, що відбудеться в листопаді 2022 року», – уточнили в МЗС України.

В опублікованому на сайті ЮНЕСКО документі, зокрема, згадується про стан збереження об'єкта всесвітньої спадщини «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» і нагадування про заклик «утримуватися від будь-яких дій, що завдали б шкоди» цьому об'єкту. У документі міститься інформація про проведення Росією «реставраційних робіт» на території пам'ятки і «руйнівних» заходів у релігійних та розважальних цілях.

Також згадуються роботи у Ханському палаці в Бахчисараї, які, як зазначено в документі, «створюють реальну загрозу знищення історико-культурної цінності пам'ятника».

«Російська окупація Криму змінила сприйняття історичної та культурної спадщини України як державою, так і суспільством. Росія привласнила українські культурні цінності на півострові, в тому числі 4095 національних і місцевих пам'яток, що перебувають під охороною держави. Привласнення пам'ятників саме по собі є порушенням міжнародного права», – йдеться в опублікованій інформації.

У липні комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув питання про ситуацію із захистом культурної спадщини України в Криму і Севастополі та ухвалив рішення з низкою рекомендацій щодо посилення заходів у цьому напрямку.

Зокрема, комітет рекомендував МЗС і Мінкульту України «сформувати офіційну позицію держави за елементами «політики нeвизнання» у зв'язку з пошкодженням і знищенням пам'яток культурної спадщини України в Криму, незаконним вивезенням культурних цінностей України за межі півострова».

Ще на цю тему