Будівлі одеських Оперного театру та філармонії внесли до Міжнародного переліку культурних цінностей ЮНЕСКО, що перебувають під тимчасовим посиленим захистом

15:00 15.12.2023

Будівлі Одеського національного академічного театру опери та балету й Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха вніс комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини в разі збройного конфлікту до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом. 

Крім одеських будівель до списку потрапили ще три українські об'єкти, пише видання «Думська».

Як розповів керівник департаменту культури, міжнародного співробітництва та євроінтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга, раніше ЮНЕСКО вже внесла до цього списку 20 об'єктів, зокрема Одеську обсерваторію.

«Історичний центр Одеси вже перебуває у двох списках ЮНЕСКО, — зазначив Ліптуга. — Міністерство культури додатково подало різні будівлі по всій країні до списку об'єктів посиленого захисту. У вересні цей статус отримала Обсерваторія ОНУ, зараз ми доповнили його пам'ятками національного значення: Оперним і Філармонією. Ми могли б десятки таких об'єктів дати, але на жаль список обмежений».

За словами Івана Ліптуги, додатковий статус — це ще один політичний інструмент охорони пам'яток і можливість притягнення агресора до відповідальності.

«Подібні об'єкти в інших країнах — це ті, що можуть бути зруйновані через погане утримання, природні явища та кліматичні зміни. У нашому випадку, це зумовлено військовими діями, — пояснив очільник департаменту. — Тому допстатус — це гарантія від нашої держави, що там не будуть розміщувати військові об'єкти. Для нас це політично важливо, тому що ми залишаємося на порядку денному».

Крім цього, додатковий статус посиленого захисту дає можливість притягнути росію до кримінальної відповідальності в міжнародному суді, тому що вона порушує конвенції, які зобов'язують не завдавати спеціальної шкоди об'єктам культурної спадщини в інших країнах.
 

Ще на цю тему