Санкції

cover

Санкції: хто більше і хто ефективніше? Порівняльний аналіз змісту та обсягу санкцій до юридичних осіб

02 листопада 2023
Аналіз зроблено на основі бази даних юридичних осіб, до яких запроваджені санкції у зв'язку з російською агресією проти України, що ведеться Моніторинговою групою Інституту Чорноморських стратегічних досліджень від початку російської агресії. Розглянуто санкції України, США, ЄС, Великої Британії та Канади.
cover

Вплив міжнародних санкцій на соціально-економічну ситуацію в РФ: стислий огляд. Жовтень 2022

07 листопада 2022
Момент запровадження ембарго ЄС на морський імпорт нафти РФ може стати переломним. РФ потрібен тривалий час на імпортозаміщення. Санкції посадили економіку на «порохову діжку» дефолтів. В економіці РФ формується «пробка» з неплатежів. Галузей, яких не торкнулася криза, що викликана санкціями, не існує. РФ випадає з глобальної економіки та підсідає на китайську торгову «голку», але не стала стратегічним партнером Пекіна. Санкції б'ють по Росії болючіше, ніж по тим, хто їх застосовує. Обсяг резервів, що залишилися, дозволяють фінансувати війну протягом не більше 1 року
cover

Банківська система Криму – що насправді відбувається на окупованому півострові (оновлено)

22 листопада 2021
Моніторингова група BlackSeaNews та Інституту Чорноморських стратегічних досліджень представляє оновлену інформацію про стан банківської системи окупованого Криму . Сьогодні на півострові залишилося лише 5 діючих банків РФ. Але активність РФ на окупованій території потребує вдосконалення санкційної політики та засобів моніторингу.
cover

Окупація Криму та ситуація у Чорноморському регіоні в прицілі західних аналітичних центрів

26 серпня 2021
Західні аналітичні центри та окремі експерти почали повертатися до вже забутих російських досліджень. При цьому, що цілком зрозуміло, доволі активну роль почали грати колишні військові та дипломати, що мали досвід роботи в регіоні. Американські аналітичні центри та експерти є лідерами серед тих, хто системно відслідковує ситуацію у Чорноморському регіоні та здійснює відповідні дослідження. За ними з певним відривом йдуть британські та німецькі центри та аналітики...
cover

Незаконні візити в порти Криму іноземних торговельних суден (крім РФ) у 2020 році

15 березня 2021
За даними моніторингу, що здійснюється авторами з перших днів окупації Криму, внаслідок дії міжнародних санкцій за 2014–2020 роки відбулися дуже суттєві зміни в морському вантажному сполученні з портами Кримського півострова. Якщо в 2014, першому році окупації Криму та дії санкцій, порушниками стали 85 суден,то надалі кількість порушників щорічно зменшувалася, а в 2020 році їхня кількість становила лише 11, тобто зменшилася майже у 8 разів. Це майже повне припинення морського трафіку. 
cover

Санкційна політика України: погляд практиків

09 березня 2021
З початку 2021 слово «санкції» нарешті присутні в українському житті. А дії РНБО значно це посилили. Автори вважають своєчасним саме зараз додати до обговорень найважливіше зі свого 7-річного досвіду практичної санкційної роботи. Адекватна санкційна стратегія України є вкрай необхідною, щоб мати право пропонувати 100 державам, що голосували за невизнання спроби анексії Криму 27 березня 2014 в ООН, конкретизувати сучасну політику невизнання та посилювати режим санкцій до РФ.
cover

«Чорний список» морських суден-порушників кримських санкцій за весь термін окупації 2014-2020 рік (іноземні, крім РФ) - база даних

04 березня 2021
Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews презентує базу даних морських суден-порушників кримських санкцій за весь период окупації Кримського півострова 2014 – 2020 рік (іноземні судна, крім РФ). Список суден, що належать судновласникам РФ, буде опублікований окремо.
cover

Як працюють санкції. Військова промисловість окупованого Криму

31 грудня 2020
Як можна бачити по практичних наслідках та безперервним намаганням РФ знайти схеми обходу, прийняттю на державному рівні рішень про приховування інформації, найбільш дієвими виявилися експортні обмеження щодо постачання товарів та технологій, які використовуються у промисловості... Оновлена база даних юридичних осіб, щодо яких запроваджені санкції України, США та ЄС у зв’язку з агресією проти України.
cover

Нові українські санкції: що з'явилося і що «загублене» у списку. Оновлена база санкцій

10 червня 2020

Моніторингова група проаналізувала список юридичних осіб, що міститься в Указі Президента від 14 травня, та оновила загальну базу даних юросіб, щодо яких запроваджені санкції України, США та ЄС у зв’язку з агресією проти України.

Найбільш цікавим виявилося не те, що є у списках, а те, чого там немає…

cover

Як діють кримські санкції (10-11). Що очікує Крим і Севастополь та скільки коштує Росії окупація

06 червня 2020

В умовах окупації Крим перетворюється на «санкційний заповідник», від найменшого зв'язку з яким будуть відхрещуватися навіть в Росії. А нові економічні проблеми внаслідок світової кризи, спричиненої коронавірусом, ще більше ускладнять бюджетування і без того цілком дотаційного півострова. Тож не дивно, що фактор пандемії Росія намагається використати для спроби зняття міжнародних санкцій... Про це – у закінченні нашої нової книги «Як діють кримські санкції».

cover

Новый «черный список» морских судов-нарушителей санкций за время оккупации Крыма

02 червня 2020

Мониторинговая группа «Института Черноморских стратегических исследований» и редакции BSNews представляет обновленную базу данных морских судов ("Черный список"), которые после оккупации Крыма Россией посещали 9 портов Крымского полуострова: в Евпатории, Севастополе (2 порта), Ялте, Феодосии, Керчи (4 порта).

cover

Як діють кримські санкції (9). Оновлений «Кримський пакет санкцій»

23 травня 2020

На 7-му році окупації Крим, продовжуючи залишатися проблемою, став ще й загрозою – плацдармом для військової експансії РФ і на материкову частину України, і навіть у Чорноморсько-Середземноморському регіоні. Тому «кримський» санкційний режим необхідно трансформувати відповідно до нової ситуації. Як саме – у черговій главі нової книги журналістів BlackSeaNews «Як діють кримські санкції».

cover

Як діють кримські санкції (6-8). Деякі особливості економічних процесів в Росії та окупованому Криму в умовах санкцій

20 травня 2020

Перший рік окупації Криму був позначений «всеросійським фонтаном оптимізму та інвестиційних ідей» стосовно створення на захопленому півострові «нової вітрини Росії» – з Кремнієвої долиною, «нанотехнологіями», вільною економічною зоною тощо. Проте справжня «економічна модель Криму» описується двома словами – «мілітаризація» та «санкції». І ще – пропаганда та приховування реального стану... Читайте про це у черговій главі нашої нової книги «Як діють кримські санкції».

cover

Як діють кримські санкції (5). Запровадження санкцій США щодо заводів РФ за виробництво військових кораблів у Криму

18 травня 2020

Єдиним кримським підприємством, де продовжується масштабна військова суднобудівельна програма, наразі є керченський завод «Залив». Тут розташований один з найбільших суднобудівних доків у Європі, аналогів якого на території РФ немає. Як окупанти використовують його для військових цілей та як на це впливають санкції – у черговій главі нової книги журналістів BlackSeaNews «Як діють кримські санкції».

cover

Як діють кримські санкції (4). Зрив термінів виробництва ракетних корветів проекту «Каракурт» на суднобудівному заводі «Море» у Феодосії

08 травня 2020

Після окупації Криму український державний завод «Море» в Феодосії був «переданий» у федеральну власність РФ. Його «куратором», а потім "офіційним" орендарем став Ленінградський завод «Пелла», який хотів збудувати на українських потужностях ракетні корвети для ЧФ РФ... Але не так склалося, як гадалося... Читайте продовження нашої нової книги «Як діють кримські санкції»