ЮНЕСКО внесла 20 об’єктів культурної спадщини України до списку цінностей під посиленим захистом

08:00 08.09.2023

Комітет Другого протоколу до Гаазької Конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту підтримав ініціативу України та вирішив включити 20 об’єктів нашої культурної спадщини до Міжнародного списку культурних цінностей, що перебувають під посиленим захистом ЮНЕСКО.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики за підсумками засідання органу, пише ZN.UA.

Як уточнили в повідомленні, йдеться про більшу частину об’єктів зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та попереднього Списку світової спадщини ЮНЕСКО, за винятком об’єктів на тимчасово окупованих територіях держави, а також історичного центру Одеси й Чернігова.

Зокрема, в переліку тепер Собор Святої Софії та пов’язані монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра, ансамбль історичного центру Львова, дерев’яні церкви в Карпатах, резиденція Буковинських і Далматинських митрополитів, астрономічна обсерваторія Київського національного університету, дендрологічний парк "Софіївка", могила Тараса Шевченка.

Рішення прокоментував колишній заступник генерального прокурора, експерт національного та міжнародного кримінального права Гюндуз Мамедов у X (Twitter), назвавши його важливим.

"Водночас необхідно розуміти, що в Україні мають бути фахівці, які можуть професійно охороняти культурну спадщину саме в районах бойових дій. А це і екстрені заходи, і евакуація. Наразі робоча група Сил територіальної оборони ЗСУ з імплементації норм міжнародного гуманітарного права працює, зокрема, в цьому напрямку", - написав він.

На початку 2023 року Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) визнала історичний центр міста Одеса об'єктом всесвітньої спадщини, який наразі перебуває під загрозою. Під час обстрілу в липні РФ пошкодила в Одесі 25 пам’яток архітектури.
 

Ще на цю тему