Глава ЮНЕСКО в Одесі відкрила табличку про занесення історичного центру міста до списку Всесвітньої спадщини / Фото

08:20 05.04.2023

Пам'ятний знак на честь занесення частини історичного центру Одеси до списку Всесвітньої спадщини урочисто відкрили 4 квітня поруч із будівлею Морського музею на перетині Пушкінської та Ланжеронівської.

Як повідомляє кореспондент «Думської», спеціально заради цієї події наше місто відвідала Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле. В урочистому заході також взяли участь керівники міської влади, представники міністерств і почесні громадяни Одеси.

Керівниця ЮНЕСКО подякувала одеситам за збереження історичного центру не тільки під час повномасштабної війни, а й за попередні століття нашої історії.

«Включення Одеси до списку Всесвітньої спадщини — це жест солідарності від усього світового співтовариства, щоб ви побачили, що в ці важкі часи ми вас підтримуємо, і звичайно ж, необхідність зберегти ваше місто, — зазначила Одрі Азуле. — Одесу знають далеко за межами України та Європи. Одеса — це місто всього світу».

Одрі Азуле анонсувала, що найближчим часом буде також ініційовано проєкт з охорони колекції Одеського археологічного музею.

Зі свого боку мер Одеси Геннадій Труханов зазначив, що занесення Одеси до списку ЮНЕСКО не означає, що місто перетвориться на музей просто неба.

«Весь світ побачив, що крім вбивства мирного населення російські ракети знищили безліч історичних будівель і споруд, — зазначив Труханов. — І ми повинні були захистити одеську архітектуру, у створенні якої брали участь французи, італійці, греки, іспанці, євреї та представники багатьох інших національностей. Частина міста, внесена до списку, залишиться живим організмом, де продовжиться життя, працюватиме бізнес, їздитиме транспорт, триватимуть економічні процеси, але водночас суворо діятимуть обмеження, як і в інших містах Європи, включених до списку».

Нагадаємо, що під охорону ЮНЕСКО потрапила лише частина центру міста, зокрема порт. Номінована зона обмежена Приморською, Торговою, Садовою вулицями, Соборною площею, Преображенською, Жуковського, Польським і Карантинним узвозами, провулком Нахімова і Суворовською алеєю парку Шевченка.

В окреслених межах знаходиться 42 об'єкти — це пам'ятки культурної спадщини національного та місцевого значення.

Фото: Думська

Ще на цю тему