У ЮНЕСКО верифікували пошкодження 346 культурних обʼєктів в Україні

18:20 13.03.2024

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) станом на березень поточного року верифікувала пошкодження 346 культурних обʼєктів в Україні.

Про це заявила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі на презентації та експертному обговоренні в Укрінформі «Аналіз та синхронізація українського законодавства у сфері охорони культурної спадщини».

«Всі ми є свідками постійних атак на об’єкти культурної спадщини. ЮНЕСКО станом на сьогодні вже верифікувало пошкодження 346 об’єктів культури в Україні», – сказала Бардескі.

Вона додала, що ЮНЕСКО неодноразово офіційно засуджувало ці атаки на культурну спадщину (включно з об’єктами зі списку Всесвітньої культурної спадщини) і нагадувало, що згідно з міжнародним правом умисне знищення культурних об’єктів може кваліфікуватися як воєнний злочин.


Як повідомляв Укрінформ, станом на кінець вересня минулого року ЮНЕСКО верифікувало 290 пошкоджень різних культурних обʼєктів в Україні.

Водночас, за даними Міністерства культури та інформаційної політики, станом на 25 лютого 2024 року в Україні зазнали збитків 1946 об’єктів культурної інфраструктури (без урахування пам’яток культурної спадщини), з них 317 – знищені. Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала в Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській та Києві, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях.

Крім того, за даними МКІП, в Україні внаслідок російської агресії пошкоджені або зруйновані 945 пам’яток культурної спадщини. Найбільше – у Харківській, Донецькій, Одеській та Херсонській областях.

Ще на цю тему