Італія дає €500 тисяч на відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі - угода з ЮНЕСКО

10:30 10.02.2024

Цього тижня відбулося підписання угоди між Італією та ЮНЕСКО щодо виділення коштів на ремонт Спасо-Преображенського собору в Одесі, який влітку 2023 року постраждав від обстрілів.

Про це повідомила Одеська міськрада, передає Укрінформ.

Зазначається, що в Одесі з офіційним візитом перебуває італійська урядова делегація під головуванням спеціального посланника з питань відбудови та зміцнення стійкості України Давіде Ла Чечіліа.

За його словами, з початком головування Італії у G7, з 1 січня 2024 року, питання відбудови України внесено в пріоритети «Великої сімки».

«Вже цього тижня відбулося підписання угоди між Італією та ЮНЕСКО, відповідно до якої Італія робить внесок 500 тис. євро на проведення першочергових відновлювальних робіт Спасо-Преображенського собору», - йдеться в повідомленні.

Також в мерії повідомили, що у планах - підписання тристороннього Меморандуму про співпрацю щодо відбудови Одеси (Італія - Україна - ЮНЕСКО), а також окремо між Італією й Україною, де будуть позначені галузі співпраці.

Координаторка ЮНЕСКО в Україні Кʼяра Децці Бардескі презентувала основні напрямки співпраці, серед яких термінова стабілізація пошкоджених пам'яток, створення майстер-плану управління об'єктами культурної спадщини. А в перспективі - розробка рекомендацій та протоколів щодо захисту та розвитку Одеси відповідно до принципів сталого розвитку.

Для цього буде створено Наглядову раду, куди увійдуть всі сторони тристороннього Меморандуму, а також стратегічний, технічний та науковий комітети. Останній, зокрема, включатиме науковців політехнічного інституту Мілана, музею Триєннале Мілана і Національного музею сучасного мистецтва та архітектури в Римі.

Ще на цю тему