Міграційна служба України незаконно відмовляє прохачам притулку, представникам «Хізб ут-Тахріру»

18:21 19.07.2021

Юрист громадської організації «Правозахисний рух Криму» Дамір Мінадіров заявляє, що Міграційна служба України безпідставно відмовляє в наданні політичного притулку переслідуваним у Середній Азії прихильникам ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір».

«Лояльність міграційного законодавства України залишається лише на папері... Міграційна служба руками чиновників псує імідж України та порушує закон... Серед шукачів притулку є окрема категорія - учасники партії «Хізб ут-Тахрір»... Люди, які переслідуються явно незаконно, потребують захисту, проте міграційна служба відмовляє їм у статусі біженця... всупереч закону України», – сказав він у понеділок на прес-конференції в агентстві Інтерфакс-Україна.

Він нагадав, що «Хізб ут-Тахрір» не входить до санкційних списків Державного департаменту США, не є терористичною організацією, але діяльність партії переслідується у Центральній Азії та РФ.

«Українська держава всебічно підтримує цих людей, а, з іншого боку, міграційна служба... не вивчаючи справи глибоко, відмовляє у наданні статусу біженця. Міграційна служба формально підходить до своєї роботи, до розгляду цих справ. Фактично служба перетворилася в службу відмови... обов'язки міграційної служби перекладені на суди... Зрештою суд... виносить рішення, яке зобов'язує або переглянути справу, або надати статус біженця», – пояснив правозахисник.

Він звернув увагу на те, що, незважаючи на виграні судові спори, міграційна служба не виконує рішення судів. За словами Мінадірова, є кейси, за якими не виконуються рішення судів по півтора року. «Міграційна служба ставить під сумнів рішення судів і намагається діяти самостійно», – підсумував він.

Адвокат, керуючий партнер адвокатського об'єднання «Прайм Юріс» Андрій Лещенко у своєму відеозверненні, оприлюдненому на прес-конференції, зазначив, що закон про біженців передбачає чіткий перелік підстав для відмови в розгляді заяв про надання статусу біженця, однак підхід міграційної служби у відмові має формальний характер. Адвокат нагадав, що в Киргизстані та Узбекистані, як і в РФ, представники «Хізб ут-Тахріру» переслідуються за свої релігійні переконання, незаконно обвинувачуються у причетності до терористичної діяльності.

Присутній на прес-конференції блогер, прохач міжнародного захисту в Україні Махмуджон Холдаров розповів, що влада Киргизстану обвинуватила його в розпалюванні релігійної ворожнечі та засудила. «Діяльність партії не пов'язана з тероризмом, мене переслідують за мою релігію, за мою громадянську позицію. Тому хочу звернути увагу державних органів на це», – сказав він.

За словами Холдарова, він просив статусу біженця в Україні, у чому йому було відмовлено, рішення міграційної служби про відмову оскаржується в Одеському суді.

Ще на цю тему