Кримського політв’язня Олега Приходька окупанти планують етапувати «в якісь болота»

21:00 13.02.2024

Кримського політв'язня Олега Приходька, якому додали 4,5 років ув'язнення за двома статтями у листопаді, планують етапувати з російської в'язниці ще далі від батьківщини. 

З ним перебувають також декілька українських ув'язнених з окупованих територій. У камері сплять по черзі, постійно хворіють, а меддопомоги немає. Про це повідомила Суспільному Крим донька політв'язня Наталія Швецова. 

Олег Приходько. Фото: Суспільне Крим

За її словами разом з батьком перебувають декілька українських ув’язнених з окупованих територій. У камері сплять по черзі, постійно хворіють, а меддопомоги немає.

“Планують етапувати ще, бо йому ж ще 4,5 роки додали. 8 листопада йому додали ще 4,5 роки. Зараз апеляція і після апеляції, скоріш за все, одразу кудись, не знаю там, на Урал, в якісь болота. Ми нічого не можемо. Ми наймали адвоката. Ми російського адвоката найняли. Він приїхав, носом поводив і поїхав”, — розповіда Наталія Швецова.

Вона пояснила, що наразі він перебуває у СІЗО-1 Краснодара. У камері знаходяться 29 людей, а ліжок приблизно 20, тому ув’язнені сплять по черзі, постійно хворіють. За місяць Олег Приходько перехворів двічі, а медичної допомоги немає.

“Ми не можемо нічим допомогти. Ми не можемо надіслати ліки, навіть посилки наші не приймають. Посилку не приймають, бо наче як його планують перенаправити пізніше, а тому посилка не дозволяється. Ми надіслали посилку 20 кг, і її повернули назад”, — зазначила його донька.

Декілька українських ув’язнених сидять разом з Приходьком, їм ще додають “терміни” за російським законодавством.

“Ув’язнених з під Херсону також перевезли туди в Краснодар, і вони там в камері сидять. Вони там й по 35 осіб сидять. Їх перевезли з колоній в Краснодар, Ростов і там сидять вони. І він нам розповідає, що вони по черзі сплять. Хтось спить вдень, хтось — вночі”, — розповіла Наталія Швецова.

Що відомо про Олега Приходька

65-річного активіста і українського патріота, жителя селища Оріхове Сакського району Криму Олега Приходька затримали 10 жовтня 2019 року. ФСБ звинуватила його в підготовці до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин.

Його дочка Наталія раніше розповідала Суспільному Крим про сфабриковані справи щодо кримського активіста, проукраїнську позицію, тортури та складнощі зі здоровʼям, які наразі має кримський активіст.

У березні 2021 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону виніс йому вирок у вигляді 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Він відбуває покарання у Володимирському централі, який має славу місця тортур ув’язнених.

Українського активіста окупанти звинувачують по ст.30 ч.1 і ч.1 статті 205 («Приготування до вчинення терористичного акту»), ч.1 статті 222 («Придбання і зберігання вибухових речовин») та ч.1 статті 223-1 («Виготовлення вибухових речовин») КК РФ.

19 лютого 2022 року його етапували з Владимира у невідомому напрямку.

17 січня 2023 року Ворошиловський райсуд Ростова-на-Дону збільшив термін ув'язнення для Олега Приходька на місяць, визнавши його винним у нібито неповазі до суду. Під час судового процесу він нібито ображав свідків обвинувачення, зокрема, співробітників ФСБ.

28 квітня проти нього порушено нову кримінальну справу і політв'язень залишився без адвоката.
 

Ще на цю тему