Чубаров пропонує скасувати договір від 1700 року, який звільняв Москву від щорічної виплати данини кримському хану

17:40 12.03.2024

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров прокоментував законопроєкт про визнання «недійсним» рішення Верховної ради СРСР про включення Криму до складу УРСР, поданого до Державної думи РФ напередодні.

Як асиметрична відповідь Чубаров пропонує Верховній Раді України звернутися до турецького Меджлісу із закликом анулювати статтю VIII Константинопольського мирного договору 1700 року, пише Крим.Реалії.

Згідно з документом, укладеним Туреччиною та Російським царством, Москва звільнялася від щорічної виплати данини кримському хану.

Потім, вважає Чубаров, Меджліс кримськотатарського народу та Мінфіном України мають підрахувати та подати в уряд обсяг невиплаченої РФ суми податків у період з 1700 по 1991 роки та з 2014 до дня, що передує деокупації півострова.

«Кабінету Міністрів України затвердити обсяг невиплаченої РФ суми податків... та передбачити її стягнення до бюджету Автономної Республіки Крим при виплаті РФ репарацій за збитки, завдані Україні внаслідок російської військової агресії», – пояснив свою ідею Чубаров.

11 березня до Держдуми РФ внесли законопроєкт про визнання «недійсним» рішення Верховної Ради СРСР щодо включення Криму до складу УРСР. Як повідомляє російське агентство «РИА Новости», авторами цього законопроєкту виступили депутат Костянтин Затулін та російський сенатор із Криму Сергій Цеков.

У лютому 1954 року Верховна Рада СРСР видала указ «Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР». Відтоді півострів перебував у складі України до його анексії Росією у 2014 році.

Під час незалежного існування Росії та України між країнами було складено понад чотириста різного роду актів, у яких було закріплено статус Криму як території України.

Міжнародна спільнота не визнала анексію Росією Криму та запровадила проти неї санкції.
 

Ще на цю тему