Окупація Криму показує, що буде у разі замороження війни в Україні – Пентагон

11:40 08.03.2024

Десятиліття окупації Росією Криму чітко демонструє, яким буде життя українців на окупованих територіях у разі так званого "замороження" загарбницької війни РФ проти України.

Про це заявила помічниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Волландер під час виступу на засіданні Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ, передає власний Укрінформ.

"Сьогодні я хотіла б поговорити на тему, яка іноді виникає в розмовах про війну Росії проти України, а саме: що сталося б, якби лінія фронту була "заморожена" зараз. Очевидною відповіддю є те, що суверенітет і територіальна цілісність України буде порушено, як і не буде дотримано повагу до її міжнародно визнаних кордонів. Буде підірвано як Статут ООН, так і Гельсінський заключний акт", - сказала вона.

Водночас представниця оборонного відомства США зазначила, що це "лише один аспект", і слід також поглянути далі – на те, що відбувалося б за лінією фронту.

"Насправді у нас є інформація, щоб розуміти, як би виглядала ця картина. Минуло більше десяти років відтоді, як Росія незаконно вторглася до Криму і спробувала його анексувати. І це десятиліття окупації Криму Російською Федерацією дало нам багато інформації про те, як виглядає життя українських громадян, змушених жити під владою Кремля. Це – похмура реальність", - заявила Волландер.

Вона підкреслила, що протягом довгих десяти років Росія придушувала реалізацію прав людини та основоположних свобод у Криму та, відповідно до даних верховного комісара ООН з прав людини, "встановила ефективний контроль над усіма сферами суспільного життя".

"Колоніальні дії Росії поставили мешканців Криму перед суворим вибором: бути змушеними підкоритися окупаційній владі, покинути свій дім або не підкорятися. Ті, хто обрав інакомислення, зіткнулися з репресіями, затриманнями, тортурами та зникненнями", - заявила помічниця міністра оборони США.

На цьому тлі вона вказала на те, що Росія зараз незаконно утримує в ув’язненні понад 150 політичних в'язнів з Криму.

Волландер підкреслила, що дії Росії в окупованому Криму зараз повторюються в інших окупованих нею регіонах України. За її словами, немає жодних сумнівів у тому, що "дії Кремля в Криму є планом Росії щодо завоювання і підкорення більшої частини України".

"Ті, хто тисне на Україну, щоб вона прийняла незаконні спроби захоплення Росією територій, повинні усвідомити, що це означатиме для громадян України, які живуть під російською окупацією. Вони вимагають, щоб ми змирилися із затриманням Росією таких громадських діячів, як Ірина Данилович та Наріман Джелял. Вони просять нас ігнорувати примусові демографічні зміни, які Росія здійснює в окупованих нею регіонах України. Вони просять, щоб ми змирилися з бажанням Кремля затягнути нас назад до насильницького націоналізму та реваншизму, які були характерні для найтемніших днів 20 століття. Як сказав нам Рефат Чубаров, капітуляція перед Росією в обмін на припинення вогню буде рівнозначна знищенню його народу", - заявила помічниця міністра оборони США.

Вона запевнила, що Сполучені Штати цього не допустять та продовжать згуртовувати міжнародну підтримку України. "Ми ніколи не втомимося це робити. І ми продовжимо підтримувати зусилля України зі звільнення її суверенної території в межах міжнародно визнаних кордонів", - додала Волландер.

Раніше Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні опублікувала нову доповідь, у якій задокументовано масові порушення прав людини та гуманітарного права в Криму, окупованому Росією у 2014 році.
 

Ще на цю тему