Росія розвиває мережу закладів для мілітаризації молоді в Криму – Центр нацспротиву

10:00 18.03.2024

Росія активно розвиває мережу установ мілітаризації молоді в окупованому Криму, зокрема, нарощує діяльність «Юнармії» та хоче відкрити центр військово-патріотичного виховання молоді «Авангард». 

Про це повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС), створений Силами спеціальних операцій, пише Радіо Свобода.

За даними ЦНС, Кремль вирішив створити у кожному муніципальному утворенні суб’єктів РФ зональні центри військово-патріотичного виховання та підготовки громадян до військової служби.

Особливо активно, як стверджується, нарощується діяльність регіональних відділень всеросійського дитячо-юнацького громадського руху «Юнармія».

«Дані програми форсованими методами впроваджуються на тимчасово окупованих територіях України, де окупанти намагаються спочатку змінити самоідентифікацію молоді, зробити їх більш прихильними до російського панування, а опісля залучити до лав своїх силових структур та окупаційних військ», – йдеться в повідомленні.

Як стверджується, у парку «Патріот» у Севастополі російська влада хоче створити протягом 2025–2027 років навчально-методичний центр військово-патріотичного виховання молоді «Авангард», головна мета якого – організація військово-патріотичного виховання молоді та популяризації військової та іншої держслужби.

«За розрахунками Кремля, щорічно підготовку в центрі проходитимуть близько 5 тисяч українських дітей з окупованого півострова», – уточнили в Центрі.

Крім того, відповідні окупаційні центри активно взаємодіють із центрами пострадянської мережі ДТСААФ (Добровільне товариство сприяння армії авіації та флоту). Там випускникам і студентам, зокрема, після проходження автошколи, крім посвідчення водія, присвоюють первинну військово-облікову спеціальність і включають до резерву російської армії.

У той же час ця підготовка проводиться у тісній взаємодії з командуванням Чорноморського флоту РФ, адже вони першими і забиратиму цих «новобранців», зазначають у ЦНС.

«Юнармія» – дитячо-юнацький військово-патріотичний рух, створений міністерством оборони РФ, який почав діяти в Криму з 2016 року. Там організовано 874 загони «Юнармії», до яких Росія залучила близько 29 тисяч дітей.

Організацію включили до списку санкцій США через «підтримку зусиль Росії щодо підриву суверенітету та територіальної цілісності України шляхом мілітаризації та ідеологічної обробки школярів». Також вона є в списку санкцій України, Канади та Швейцарії.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему