США ввели санкції проти Ірану через виробництво й постачання за кордон ударних дронів

08:20 26.04.2024

Уряд Сполучених Штатів оголосив про запровадження санкцій проти понад десяти організацій та фізичних осіб, залучених до виробництва, продажу й транспортування іранських БПЛА, в тому числі в Росію.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Офісу контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) у четвер, передає Укрінформ.

«Сьогодні OFAC запроваджує санкції проти понад десятка організацій, фізичних осіб і суден, які відігравали центральну роль у сприянні та фінансуванні таємного продажу іранських БПЛА», – зазначається у повідомленні.

При цьому зауважується, що процес відбувався під контролем Міністерства оборони та матеріально-технічного забезпечення Ірану (MODAFL), яке безпосередньо залучене до підтримки Корпусу вартових ісламської революції Ірану, а також до війни РФ в Україні.

Головними фігурантами санкцій є компанія Sahara Thunder та її керівництво. Вона забезпечує комерційну діяльність MODAFL та відіграє ключову роль у проєктуванні, розробці, виробництві й продажі Іраном тисяч БПЛА. Значна частина цих безпілотників була передана Росії для їх застосування у війні проти України. Крім того, OFAC запровадив санкції проти компаній та суден, які іранський режим задіяв для перевезення військової техніки.


Водночас повідомляється, що паралельні санкції проти кількох юридичних та фізичних осіб в Ірані запровадили Сполучене Королівство й Канада.

Як повідомлялося, США неодноразово вказували на співпрацю MODAFL з Росією з метою фінансування та виробництва іранських ударних дронів у спеціальній економічній зоні РФ «Алабуга». При цьому російські офіційні особи вели переговори про угоду із Sahara Thunder щодо доставки та виробництва тисяч БПЛА на рік в Росію. Такі БПЛА російські військові використовують в Україні проти критичної інфраструктури та цивільних цілей.

Теми:

Ще на цю тему