Десять років окупації Криму: Трюдо нагадав, що Росія воює проти України з 2014 року

10:40 18.03.2024

Канада продовжить надавати Україні всіляку допомогу, підтримуючи її право на самовизначення.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо у десяту річницю незаконної окупації Росією Криму.

«Десять років тому Володимир Путін відправив свої війська до України - вільної й суверенної держави. Під час брутальної й незаконної кампанії від спробував анексувати Кримський півострів. Нині, коли Росія намагається захопити більше території України, ми підтверджуємо свою підтримку українського народу та його права на визначення власного майбутнього», - сказав Трюдо.

На його переконання, «вторгнення Росії до Криму - більше, ніж напад на Україну». «Це був напад на заснований на правилах міжнародний порядок та спільні цінності, важливі й для канадців. Путін порушив Статут ООН - основу нашої міжнародної системи - та провів фіктивний референдум, намагаючись легітимізувати свої дії. Після цього розпочалися масові репресії проти мешканців регіону, особливо проти кримських татар», - наголосив прем’єр-міністр Канади.

Він нагадав, що після незаконної анексії Криму Канада запровадила широкий перелік санкцій проти Росії й розпочала навчальну операцію UNIFIER, відтоді навчила навичкам сучасного бою більше 40 тисяч українських захисників. Окрім цього Канада надала Україні мільярди доларів військової, гуманітарної, макрофінансової та іншої допомоги.

«Сьогоднішній день нагадує, що війна Росії проти України розпочалася не 24 лютого 2022-го року, а на десятиріччя раніше. Оскільки Путін досі намагається на власний розсуд змінити карту світу, ми залишаємося однозначними: територія України залишиться українською, й ми підтримуватимемо України стільки, скільки буде необхідно. Слава Україні!» - зазначив Трюдо.

Від початку повномасштабного російського вторгнення Канада надала Україні військової допомоги на майже 2 млрд дол США. Загальний обсяг різноманітної канадської допомоги Україні, в тому числі гуманітарної та фінансової, з початку 2022-го року перевищив 7,5 млрд дол.
 

Ще на цю тему