Канцлер ФРН назвав скупчення військ РФ біля України загрозою безпеці в Європі

20:20 12.01.2022

Різноманітні діалогові формати мають слугувати відновленню безпеки в Європі, порушеної після окупації Криму Росією.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час години запитань і відповідей у Бундестазі в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми активно дбаємо про те, аби знову було більше можливостей для переговорів, аби відродити нормандський формат за участю країн, які його ініціювали з метою подолання кризи в Україні», - заявив Шольц.

Він нагадав, що у Брюсселі сьогодні проходить засідання Ради НАТО-Росія, а завтра відбудуться перемовини в межах ОБСЄ. Крім того, 10 січня у Женеві відбулася зустріч представників США та РФ.

Канцлер також згадав про свою грудневу зустріч з президентами України і Франції в Брюсселі, під час якої обговорено конкретні питання щодо нинішньої ситуації.

«Є багато рівнів переговорів», - зауважив Шольц, наголосивши на необхідності виконання рішень, досягнутих на цих зустрічах.

Шольц наголосив, що Німеччина разом з ЄС, НАТО, американськими партнерами дбає про те, щоб використовувалися «всі діалогові формати для відновлення безпеки в Європі».

Канцлер також назвав зосередження російських військ поблизу українського кордону «серйозною загрозою безпеці в Європі» і заявив, що це викликає «величезне занепокоєння».

Після окупації Росією Криму, за словами Шольца, у Європі була втрачена безпека, досягнута завдяки великим спільним зусиллям. Зокрема, ці домовленості передбачали, що кордони в Європі, територіальна цілісність держав і їхній суверенітет не можуть бути порушені. «Йдеться про те, що ми маємо захищати територіальну цілісність усіх партнерів у Європі», - додав глава німецького уряду.

Це перше пленарне засідання Бундестагу після канікул, а також перша година запитань і відповідей для Шольца на посаді канцлера.

Теми:

Ще на цю тему