В Києві презентували усноісторичний проєкт «Крим. Окупація»

17:21 14.09.2021

Навесні цього року Український інститут національної пам'яті започаткував усноісторичний проєкт «Окупація Криму» для фіксації спогадів внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим.

Про це під час презентації відеолекції усноісторичного проєкту «Крим. Окупація» заявила завідувач сектору обліку та збереження усних джерел Українського інституту національної пам'яті Тетяна Ковтунович.

Презентація відбулася в офісі Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

Метою проєкту, як зазначили його автори, є збереження правди про незаконну окупацію Криму через документування спогадів очевидців подій, що відбувалися в Криму в 2014 році.

«Ці свідчення дозволяють зберегти пам’ять про події окупації Криму Російською Федерацією та дозволять передати майбутнім поколінням почуття, переживання, емоції та досвід конкретних учасників та свідків тих подій», - сказала Ковтунович.

Окрім цього до колекції входять записи низки політиків, громадських активістів та військових, які безпосередньо брали участь у внутрішніх та міжнародних політичних процесах, що відбувалися в 2014 році з моменту окупації Автономної Республіки Крим Російською Федерацією. Зокрема, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, правозахисниць Ольги Скрипник, Таміли Тешевої, Валерії Лутковської, Дарії Свиридової та інших.

Ковтунович розповіла про розділу сайту.

«Ми маємо семирічний досвід роботи усноісторичного проєкту. З цього проєкту можна зробити друковані видання. Наприклад, з проєкту «Майдан усна історія» ми зробили чотири видання спогадів на різну темаику», - зазначила вона.

Ще на цю тему