На «Кримській платформі» хочуть обговорити екологію в окупованому Криму

18:41 19.07.2021

Питання екології в тимчасово окупованому Криму є важливою частиною порядку денного в цілому у межах діяльності «Кримської платформи».

Про це на брифінгу «Довкілля Криму: зміни і втрати за час окупації» заявив постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич, передає кореспондент УНН.

«Питання екологічної катастрофи на території окупованого Криму для нас - представництва Президента України в Криму - є важливим. Ми переконані, що питання екології стане важливою частиною до порядку денного в цілому у межах діяльності «Кримської платформи», – сказав Кориневич.

Зокрема, Кориневич наголосив, що стратегія деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму — це ключовий позиційний документ для всіх органів державної влади і зібрав у собі всі ключові меседжі і правила, принципи з деокупації та реінтеграції Криму. У ній, зокрема, виділений розділ «Екологічна політика» з пунктами.

У них йдеться про:

Здійснення моніторингу навколишнього природного середовища на тимчасово окупованій території;
Застосування усіх можливих механізмів міжнародного співробітництва у сфері охорони навколишнього середовища;
Створення реєстру шкоди, заподіяної державі України і її громадянам і юридичним особам внаслідок дій Росії, її окупаційної адміністрації, що призвели до забруднення та іншого негативного впливу на навколишнє середовище в Криму;

Створення умов для відновлення водопостачання Кримського півострова після звільнення тимчасово окупованої території та відновлення на ній конституційного ладу України.

Додамо, що основними проблемами на території тимчасово окупованого Криму Кориневич назвав діяльність на півночі Криму ПАТ «Кримський титан» та інших об’єктів хімічної промисловості; інтенсивний відбір окупаційною адміністрацією підземних вод, що часто має наслідком зникнення води на горизонтах; знищення об'єктів природного заповідного фонду, у тому числі шляхом видобутку корисних копалин; забрудення акваторії Чорного моря; реалізацію масштабних інфраструктурних об'єктів, зокрема, так званий міст через Керченську протоку, трасу Таврида, тощо.

Саміт Кримської платформи відбудеться в Києві 23 серпня. У ньому візьмуть участь керівники інституцій ЄС – президент Євроради Шарль Мішель, виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс та Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Ще на цю тему