Фрегат для ВМСУ: британська Babcock реанімує проект 58250?

14:01 23.06.2021

Британська суднобудівна корпорація Babcock забезпечить Україну «сучасним фрегатом».

Про це Мілітарний доповідає з повідомленням на заяву компанії від 23 червня 2021.

Фрегат для ВМС України це один з пунктів тристоронніх домовленостей між Babcock та міністерствами оборони України і Великобританії.

Зміст Програми розширення військово-морської спроможності України (Ukrainian Naval Capabilities Enhancement Programme – UNCEP) був зафіксований у Меморандумі, який підписали 21 червня 2021 в Одесі на борту британського корабля «Defender».

Компанія Babcok не уточнила, як саме вона планує забезпечити Україну «сучасним фрегатом» і чи йде мова про будівництво нового корабля.

Видання Defense News припускає, що мова може йти про фрегати Type 31, які будує Babcock International. Однак, представник компанії відмовився коментувати цю тему американському оборонному виданню.

Більш ймовірним, є, що під «a modern frigate capability» у тексті заяви Babcock мається на увазі реанімація проекту українського національного корвету «Володимир Великий» (проект 58250).

У день підписання Меморандуму видання Думская зазначило, що заступник міністра оборони Олександр Миронюк «висловив надію, що Лондон допоможе Україні добудувати корвет «Володимир Великий».

Раніше цей урядовець висловлював своє бачення майбутнього проекту 58250 у коментарі виданню Defense Express:

За своєю водотонажністю та можливостями, корвети проекта 58250 ближче до кораблів, які зараз класифікуються у окремий суб-клас – багатофункціональні фрегати ближньої морської зони. Тому є варіант внести відповідні зміни у «Володимир Великий» та отримати зміну фрегата «Гетьман Сагайдачний», який знаходиться в експлуатації вже 27 років.

Зараз корпус недобудованого корвета знаходиться на «Чорноморському суднобудівному заводі».

Раніше представники Міністерства оборони заявляли про намір Туреччини взяти участь у його добудові.

Нагадаємо, що згідно Стратегії Військово-Морських Сил Збройних Сил України 2035 пріоритетом до 2030 року є розбудова так званого “москітного флоту” з малих носіїв ударного ракетного озброєння.

Натомість Міністерство оборони України бере курс на закупівлю великих коштовних кораблів класу корвет. Окрім добудови «Володимира Великого» Україна купує турецькі корвети, які будуть збудовані на основі проекту ADA (конфігурація поки невідома).

Цього року передбачено фінансування на рівні 3,8 млрд грн.

 

 

Ще на цю тему