Які кораблі Велика Британія дійсно може передати Україні: які утилізує, а що колись обіцяла

21:00 29.01.2024

Велика Британія ще у 2021 році планувала посилити реальними бойовими одиницями ВМС України й мова не йшла про фрегати

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Після появи лише одного згадування про можливість отримання Україною британських фрегатів Type 23, яка насправді є теоретичною відповіддю на гіпотетичне питання, можливо привільнішим буде розібратися у тому, які кораблі Велика Британія може передати на посилення військово-морського флоту України загалом, якщо не брати до уваги вже передані тральники Sandown.

Якщо брати оригінальне джерело, то питання до Командувача ВМС України контр-адмірала Олексія Неїжпапи торкались конкретно двох кораблів - HMS Argyll та HMS Westminster. Ці фрегати Type 23 за неофіційною інформацією британських ЗМІ, нібито мають бути утилізовані через брак екіпажів.

HMS Argyll

Але, по-перше, це не було підтверджено британським оборонним відомством. По-друге, дійсно буде вкрай нелогічним рішенням. Бо HMS Argyll та HMS Westminster пішли на дворічне оновлення за програмою LIFEX, з метою продовження строку служби до 2027-2029 року, що було прив'язано до вступу у стрій нових фрегатів Type 31. Й модернізувати, щоб списати через два роки - виходить за межі здорового глузду та буде коштувати посад цілий низці британських військових та посадовців.

Але справа в тому, що з оновленням HMS Westminster дійсно виникли проблеми, зокрема станом на березень 2023 року з'явилась інформація, що його стан настільки поганий, що доцільнысть його модернізації під сумнівом. У листопаді його долю навіть обговорювали у британському парламенті, але публічним стала лише заява, що плани не підлягають розсекреченню.

 

HMS Westminster

Таким чином доля HMS Westminster є спірною. Але є два аналогічні фрегати того ж класу Type 23, які точно утилізуються. Це HMS Monmouth та HMS Montrose, які були виведені з експлуатації 30 червня 2021 року та 17 квітня 2023 року. Ці кораблі мають бути розібрані, запасні частини піти на склад, а метал - на злам.

Але навряд від HMS Monmouth та HMS Montrose взагалі щось залишилось станом на кінець лютого 2024 року. А ось доля HMS Westminster дійсно потребує уточнення. Бо часом Лондон все ж таки приймає рішення щодо продажу вживаних кораблів навіть такого класу до інших країн.


Зокрема одразу три фрегати Type 23 HMS Norfolk, HMS Marlborough та HMS Grafton були продані Чилі у середині 2000-х років. І якщо перші два були найстарішими кораблями цього класу, які спустили на воду наприкінці 80-х, то HMS Grafton був проданий лише через дев'ять років після того, як посилив британський флот.

 

CNS Almirante Lynch (FF 07), колишній HMS Grafton

Хоча відносно фрегатів для України, то також цілком доцільно ще ставити питання, а чи дійсно фрегат, який є доволі потужним кораблем, має відповідну бойову цінність у Чорному морі. Цілком можливо, що найбільш доцільним класом кораблів для України є корвети, зокрема, Ada, які й так будуються для України у Туреччині.


А ось, якщо брати лише бойові кораблі, то з Великою Британією ще у 2021 році планувалось побудувати ракетні катери на доопрацьованій під українські вимоги платформі P50U від компанії Babcock. Нагадаємо, що тоді були запеклі суперечки, які саме ракети на них будуть встановлені. Й лунали варіанти з українським "Нептуном", бестселером NSM від Kongsberg, але зрештою все скотилось до їх озброєння Brimstone Sea Spear. Точно непогана ракета, але точно не та, коли мова йде про ракетний катер.


 

Ракетний катер з Brimstone

Й тому цілком можливо, що коли мова й заходить про кораблі від Великої Британії для України, то можливо було б краще не отримати один фрегат, який все одно не пройде через Босфор до Перемоги. А більше легших ракетних катерів, й з дещо цікавішим озброєнням за Brimstone.

Наприклад, як норвезькі ракетні катери класу Skjold, які у випадку потреби цілком можливо перекинути й через мережу європейських річок, але кожний з яких несе 8 протикорабельних ракет NSM. Хоча й такі катери сожливо слід розглядати, особливо у теперішніх реаліях, важливим бонусом до літаків з протикорабельними ракетами.

 

Ракетний катер Skjold ВМС Норвегії
 

Ще на цю тему