ВМС України планують створити протимінний корабельний дивізіон

11:20 04.07.2023

Військово-Морські Сили Збройних Сил України хочуть створити повноцінний протимінний дивізіон задля безпеки цивільного судноплавства у Чорному морі. 

Про це розповів речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону «Єдині новини», пише видання Порти України.

«Ми рухаємося вперед, і що стосується подальших перспектив, то зараз обговорюється створення повноцінного протимінного дивізіону, бо одне з головних наших завдань — це гарантування безпеки цивільного судноплавства в акваторіях наших морів», — зазначив Плетенчук.

За словами речника, ВМС ЗСУ уже мають отримані від Великої Британії два протимінні кораблі, які зараз беруть участь у навчаннях Sea Breeze.

Сподіваємося, що мінімум чотири одиниці таких буде. Ще два кораблі ми очікуємо від Нідерландів”, — зазначив Плетенчук.

Він додав, що розмінування проводиться постійно: «У нас є мобільна група з розмінування, яка постійно опікується тими боєприпасами, що потрапляють у зону видимості, у прибережній зоні, або тими, які викидає на берег. Так само і під водою».

Водночас Плетенчук зауважив, що повноцінна операція з розмінування акваторії — це дуже складна операція, яка потребує низки сприятливих факторів, насамперед — припинення бойових дій.

В середині червня мінні тральщики «Черкаси» та «Чернігів», які Велика Британія має передати ВМС ЗСУ, вийшли в море для навчань поблизу берегів Шотландії.

Про плани Британії передати українському флоту два кораблі типу Sandown — HMS Grimsby та HMS Shoreham — стало відомо влітку 2021 року. Це частина угоди між Україною та Об’єднаним Королівством щодо розвитку ВМС. Згодом тральщики перейменували на «Черкаси» і «Чернігів». Це імена втрачених після окупації Росією Криму тральщиків ВМС України. Зараз на цих кораблях проходять навчання українські екіпажі.
 

Ще на цю тему