Корвет «Гетьман Іван Мазепа» має увійти до складу ВМСУ у 2024 році

19:20 04.07.2023

Флагман ВМС України корвет «Гетьман Іван Мазепа» має увійти до складу військового флоту вже наступного року.

Усе озброєння, призначене для корвета, поставлять своєчасно, і вже наступного року корабель має увійти до складу військового флоту, розповів командувач ВМСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв’ю «АрміяInform», повідомляє usm.media.

За словами віцеадмірала, будівництво таких кораблів, як корвет «Гетьман Іван Мазепа», триває відповідно до графіка і навіть трохи з його випередженням. 

«Те, що наша перемога є неминучою, ми розуміємо, але, на жаль, противник і після того, як залишить нашу територію, все одне буде нашим сусідом. І ми повинні мати такий флот, який більше не дасть загарбникові навіть подумати знову здійснити на нас напад та подивитися в бік нашої країни», — прокоментував Неїжпапа.

Командувач також уточнив, що на кораблі встановлять:

  • артилерійські системи калібру 76 та 205 мм;
  • крилаті ракети;
  • зенітно-ракетний комплекс дальністю понад 20 км;
  • засоби радіоелектронної боротьби.

2 жовтня 2022 року в Туреччині спустили на воду перший корвет типу Ada Milgem для Військово-Морських Сил України. У серпні кораблю присвоїли ім’я «Гетьман Іван Мазепа».

Нагадаємо, корвет для ВМС України будували в Туреччині. Контракт на будівництво корабля уклало Міноборони України з турецькими компаніями у грудні 2020 року. 

Корпус корвету «Гетьман Іван Мазепа» зроблений зі сталі, яку виготовили ще до повномасштабної війни на ММКІ та «Азовсталі» Групи «Метінвест». 

Корабель заклали на турецькій корабельні RMK Marine Shipyard у вересні 2021 року. «Метінвест» передав на виготовлення корвета 1000 тонн гарячекатаного листа. Частину партії привезли напряму з Маріуполя (сталь ММКІ), іншу — з італійського Metinvest Trametal, де прокат виготовляли з азовстальських слябів.
 

Ще на цю тему