ЦАХАЛ має ракетні катери, які послав у Червоне море через пуски ракет з Ємену(фото)

14:20 02.11.2023

"Москітний флот" Ізраїлю – це окремий цікавий момент, про який варто розповісти

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) прозвітувала про те, що відправила свої ракетні катери в акваторію Червоного моря із безпекових міркувань. Це відбулось після того, як ізраїльські військові перехопили над Червоним морем кілька ракет, які випустило угрупування хуситів із території Ємену.

"Відповідно з оцінкою ситуації та в рамках посилення оборонних зусиль в регіоні ракетні катери ВМС прибули в район Червоного моря", цитує заяву ЦАХАЛу турецьке інформагентство Anadolu.

Один із ракетних катерів ВМС Ізраїлю типу Sa`ar 4.5, зображення з відкритих джерел

В цій історії цікавими є одночасно два моменти – яку ж місію можуть виконувати ракетні катери Ізраїлю в цьому регіоні, власне як і сам факт наявності такого класу кораблів в строю ЦАХАЛ. Тому про це варто розповісти окремо.

Якщо виходити із даних The Military Balance 2023, то зараз флот Ізраїлю має в своєму розпорядженні 8 ракетних катерів, які відносяться до проекту Hetz або ж Sa’ar 4.5, серія цих катерів була збудована в 1990-х роках.

Один із ракетних катерів ВМС Ізраїлю типу Sa`ar 4.5, зображення з відкритих джерел

Характеристики цих ракетних катерів:

довжина та ширина корпусу – 61,7 метрів та 7,6 метрів;
водозаміщення повне – 488 тонн;
швидкість та дальність ходу – до 31 вузлів, до 3000 миль на швидкості 17 вузлів;
екіпаж – 53 особи;
озброєння – 8 пускових установок під ПКР Harpoon, 6 пускових установок під ПКР Habriel, одна шестиствольна зенітна артустановка Mark 15 Phalanx.
Виходячи із описаних вище показників, ВМС Ізраїлю скоріш за все за допомогою своїх ракетних катерів або проведе місію "демонстрації прапора", або ж намагатиметься заблокувати доставку морем нових ракет та дронів єменським хуситам від Ірану.

 

Система Iron Dome, установлена на палубу ізраїльського корвету типу Sa`ar 5, зображення з відкритих джерел

Тим більш, що якби стояло завдання лише забезпечити протиракетну оборону в акваторії Червоного моря, то скоріш за все ЦАХАЛ би відправив один із трьох своїх корветів проекту Sa`ar 5, на яких відбулась інтеграція "Залізного купола".


 

 

Один із корветів проекту Sa'ar 5, на котрий у 2021 році в "дослідному порядку" встановили дві пускові установки системи "Залізний купол", зображення з відкритих джерел
Один із корветів проекту Sa'ar 5, на котрий у 2021 році в "дослідному порядку" встановили дві пускові установки системи "Залізний купол", зображення з відкритих джерел

Ще на цю тему