Бронекатер "Гюрза-М" як засіб протиповітряної оборони: Наєв розповів про нові мобільні вогневі групи

12:40 20.12.2023

Цей бронекатер було закладено ще у 2019 році, а цього року він офіційно був прийнятий до складу ВМС ЗСУ

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв у своїх офіційних соцмережах оприлюднив повідомлення, в якому розповідає, що в Північній операційній зоні наше небо від загроз з повітря захищають мобільні вогневі групи, які діють не тільки на суші, але й на воді.

"Військові моряки зі складу окремого. річкового дивізіону протягом року відточували свою майстерність. Я особисто спостерігав декілька разів та був причетний до підвищення їхньої ефективності", — розповідає Наєв про формування нових мобільних груп протиповітряної оборони.

Генерал-лейтенант не розкриває деталі щодо роботи таких груп, зокрема, а скільки ж вже цілей вони записали на свій рахунок, але на кадрах демонструється флагман київського дивізіону річкової флотилії МБАК-08 "Буча" — малий броньований артилерійський катер проєкту 58155 "Гюрза-М".

 

Восьмий МБАК проєкту 58155 "Гюрза-М" під час випробувань у 2023 році, фото ілюстративне

Нагадаємо, що цей катер було закладено у лютому 2019 року, а у вересні 2021 спущено на воду. Вже у лютому цього року цей бронекатер було помічено під час випробувань на Дніпрі, а у травні цей МБАК було офіційно прийнято до складу ВМС ЗСУ.

МБАК-08 "Буча", фото — АрміяInform

Бронекатер озброєний морською версією модуля БМ-3 "Штурм" — бойовим модулем "Катран-М", що оснащений 30-мм автоматичною гарматою ЗТМ-1, 30-мм автоматичним гранатометом КБА-117, 7,62-мм кулеметом КТ, а також двома ПТРК "Бар’єр". Крім того, бронекатер оснащений комплектом переносного ЗРК.

Він також оснащений оптико-електронною системою управління вогнем Sarmat, що призначена для спостереження за надводною і береговою установкою, а також управління стрільбою, як по надводних і берегових, так і по повітряних цілях. Крім того, бронекатер оснащений радіолокаційною станцією "Дельта-М". Також оснащений датчиками виявлення лазерного опромінення, системою автоматичної постановки димових і теплових завіс

Ще на цю тему