На Дніпрі створено вже другий дивізіон річкових катерів

09:20 06.07.2023

На Дніпрі створено другий дивізіон річкових катерів, який працює на півдні в складі іншого угруповання.

Про це повідомив командувач Військово-Морських Сил ЗС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа, пише ЦТС з посиланням на Армія inform.

"Спочатку ми зробили дивізіон, який був направлений на північ річки Дніпро. Там він нині перебуває у складі певного угруповання. Звісно, що Дніпро є потужною та великою річкою, і в складі одного дивізіону важко виконувати завдання. Тому зараз ми вже створили другий дивізіон, який працює на півдні Дніпра в складі іншого угруповання", - зазначив він.

За словами Неїжпапи, для організації взаємодії на річці Дніпро була створена річкова флотилія, яка є органом управління цими підрозділами та катерами.

"Завданням річкової флотилії є підтримка сухопутних військ на прирічкових напрямках. Тобто йдеться про доставку та перекидання сил, щоб мати вплив на противника, а також протидію плаваючим засобами ворога. Але основне завдання - це здійснення висадки десанту, переміщення з правого берега на лівий наших сил та їхня підтримка", - додав командувач Військово-Морських Сил ЗСУ.

Також дивізіони беруть участь у протиповітряній обороні в загальній системі ППО.

Нагадаємо, ЦТС писав, що для посилення контролю в північній частині Дніпра в межах України, а згодом і на всій протяжності головної водної артерії нашої держави, ВМС ЗСУ планують створити річкову флотилію. Формування першого річкового дивізіону почалося у березні 2023 року. Щоб сформувати бойову одиницю, частину річкового флоту передали до управління військових. На звичайні річкові катера встановили озброєння, і тепер вони належать до ВМС України. Військові моряки зазначали, що хоча ці судна не нові, але гарно показують себе на річках.

Сформований дивізіон виконував завдання у підпорядкуванні сил оборони Києва для забезпечення підтримки сил у прирічкових операційних районах, що діють біля Дніпра.
 

Ще на цю тему