Агресія РФ проти України забрала понад 14 тис. життів – заява МЗС

09:30 15.12.2020

Понад 14 тис. людей загинули внаслідок збройної агресії РФ проти України, майже 40 тис. дістали поранень, а понад 1,5 млн жителів Криму і Донбасу були змушені залишити свої будинки як внутрішньо переміщені особи та переїхати на контрольовану урядом України територію.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України з нагоди 46-ї річниці резолюції Генеральної асамблеї ООН «Визначення агресії».

«Вже 7 рік, здійснюючи збройну агресію проти України, Росія грубо порушує Статут ООН, цю резолюцію та інші свої міжнародно-правові зобов’язання... Своїми агресивними діями Російська Федерація, незважаючи на свій статус постійного члена Ради Безпеки ООН, підриває фундаментальні принципи міжнародного правопорядку, у тому числі щодо поваги до територіальної цілісності суверенних держав та непорушності кордонів», – наголошують у МЗС.

Як зазначено в заяві, безпосереднім наслідком збройної агресії стало перетворення окупованих Донбасу й Криму «на територію безправ'я», де порушуються права і свободи людини, здійснюється незаконна паспортизація і примусове нав'язування російського громадянства, «де стали буденністю насильство, тортури, переслідування, придушення будь-якого інакомислення, приниження людської гідності».

«Понад 100 наших співгромадян нині є політичними бранцями Кремля. Ще більше знаходяться у підвалах на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей», – зазначено в документі.

Україна вдячна державам-партнерам за послідовну підтримку своєї територіальної цілісності й високо цінує міжнародну політику невизнання спроб анексії Росією АР Крим та м. Севастополя, а також зусилля щодо припинення агресії на Донбасі.

«Розраховуємо на посилення політико-дипломатичного тиску на Росію як державу-агресора та окупанта з метою відновлення територіальної цілісності України. Закликаємо міжнародну спільноту вжити усі можливі зусилля для відновлення миру та безпеки на європейському континенті, а Російську Федерацію як сторону розв’язаного нею міжнародного збройного конфлікту – вивести свої війська та техніку з українського Криму та Донбасу», – йдеться в заяві МЗС.

Ще на цю тему