Чубаров прокоментував слова президента Зеленського про приєднання Меджлісу до Кримської платформи

19:01 16.10.2020

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров підтримав ідею президента України Володимира Зеленського про участь Меджлісу кримськотатарського народу і Туреччини в роботі платформи з деокупації Криму.

«Наша мета – якомога швидше відновити державний суверенітет над Кримом. Це єдина умова, щоб ми могли зібратися разом і жити на своїй землі. Ми завжди говоримо, що так, Україна – це наша держава, але наша рідна земля, на якій ми хочемо відродитися як нація – це Крим, як невіддільна частина української держави», – сказав Рефат Чубаров у коментарі Крим.Реалії.

Чубаров додав, що якщо органи державної влади, зокрема президент, не співпрацюватимуть із Меджлісом у питаннях Криму – «це тільки нас послабить».

Міжнародний майданчик з деокупації Криму

Міжнародний майданчик з деокупації Криму – ініціатива української влади щодо створення переговорної платформи для координації дій України і міжнародних партнерів стосовно захисту прав кримчан і деокупації анексованого півострова.

На 75-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні 2020 року президент України Володимир Зеленський закликав країни-учасниці приєднатися до створення такої платформи. Раніше про такі плани заявляли в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і Міністерстві закордонних справ України. В українському зовнішньополітичному відомстві вважають, що переговорні майданчики з врегулювання конфлікту на Донбасі та деокупації Криму повинні бути окремими один від одного.

Перша заступниця глави МЗС України Еміне Джеппар повідомила, що Росію запросять брати участь у міжнародній платформі з деокупації Криму, але надій на це небагато. До цього глава МЗС України Дмитро Кулеба говорив, що не бачить Росію в роботі цього майданчика.

У жовтні 2020 року про свою зацікавленість у роботі в рамках міжнародної платформі з деокупації Криму заявила Польща.

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив, що отримав запевнення лідерів Європейського союзу в тому, що ЄС готовий приєднатися до платформи з деокупації Криму.

Офіційний Київ очікує приєднання до платформи з деокупації Криму Туреччини, Малайзії, Словаччини, Великої Британії та інших країн.

У Кремлі неодноразово вказували на те, що питання Криму закрите і Росія не має наміру включати його в міжнародні переговори.

Ще на цю тему