У Криму вже чекають від Нікарагуа прямих поставок кави на півострів

17:00 16.11.2020

Окупований Крим і Нікарагуа, яка в порушення міжнародного права відкрила «почесне консульство» на півострові, можуть налагодити спільну торгівлю. 

Зокрема, можуть бути організовані прямі поставки нікарагуанської кави в Крим. Про це розповів в ефірі підконтрольного «уряду Криму» телеканалу «Миллет» кримський «віце-прем’єр» і представник «Республіки Крим» при президенті РФ Георгій Мурадов, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на окупаційне видання «Кримінформ».

«Нас цікавить Нікарагуа з торгово-економічної точки зору як великий виробник кави … Половину експорту Нікарагуа в Росії становить саме кава, дуже високої якості. У нас в Криму є кавамольні і розважувальній, пакувальні підприємства, які напевно б з задоволенням зайнялися прямою закупівлею кави. Це значно дешевше, ніж купувати через посередників, особливо через зарубіжних», – сказав Мурадов.

За його словами, у Нікарагуа кримські підприємці також можуть купувати екзотичні фрукти і соки, а також м’ясо і морепродукти, а нікарагуанська сторона зацікавлена в продукції кримського виноробства і суднобудування.

«Нікарагуанців цікавляться нашим виноробством. Їх, наприклад, цікавлять вироблені в Криму швидкісні судна на підводних крилах, виробництво яких відновлено на заводі «Море», в цілому судна і кораблі», – зазначив Мурадов.

Він також стверджує, що крім Нікарагуа, ще кілька держав нібито висловили намір відкрити свої консульства в Криму.

«З боку цілого ряду країн є такий інтерес, але розкривати ми це не будемо, щоб уникнути ось цих передчасних криків, волань, тиску, нот протесту і всього іншого з боку влади Києва», – сказав кримський «віце-прем’єр».

У серпні 2020 року МЗС України надіслав ноту Нікарагуа, яка в порушення українського законодавства та міжнародного права призначила експредставника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавєнцева «почесним консулом» в окупованому Криму. Київ вимагає скасувати це рішення та розглядає його як спробу легітимізувати незаконну анексію Кримського півострова.

10 жовтня в Сімферополі відбулося відкриття «почесного консульства Нікарагуа в Республіці Крим». Для участі в його відкритті в окупований Крим прибула посол Республіки Нікарагуа в РФ Альба Асусена Торрес, яка передала копії патенту керівництва Нікарагуа з відкриття «консульства» «почесному консулу Нікарагуа в Криму» Олегу Бєлавєнцеву.

Україна почала процес застосування санкційних заходів до Нікарагуа через незаконне відкриття «почесного консульства» в Криму і неузгодженого з українською стороною візиту на півострів нікарагуанського посла. Глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що за неповагу до територіальної цілісності і суверенітету України Нікарагуа заплатить і грошима, і політичними репутаційні втратами.

Посольство США в Україні засудило відкриття «консульства» Нікарагуа в окупованому Сімферополі, оскільки вважає це черговою спробою РФ виправдати своє порушення міжнародного права.
 

Ще на цю тему