Міжнародний суд ООН поновить слухання за позовом України проти РФ щодо конвенції про геноцид

08:20 18.09.2023

Міжнародний суд ООН розгляне справу за позовом України проти РФ щодо конвенції про геноцид.

Про це пише ZN.UA з посиланняи на Deutsche Welle. 

Зокрема, з 18 по 27 вересня проводитимуться слухання у справі «Щодо звинувачень у вчиненні геноциду відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього».

Особливість процесу полягає в тому, що в головному суді ООН зустрінуться дві воюючі сторони, які не взаємодіють між собою ні на політичних, ні на дипломатичних майданчиках. І питання, яке Україна та РФ з’ясовуватимуть, як зазначили фахівці, також нетипове. При цьому у даний спір втрутились 32 країни, що видання називає безпрецедентним.

Спір стосується «тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього». Україна подала позов до Міжнародного суду ООН через два дні після повномасштабного вторгнення РФ – 26 лютого 2022 року.

Українська сторона категорично заявляє, що на її території не відбувалося геноциду, яким Владімір Путін виправдовує вторгнення РФ.

«Російська Федерація неправдиво стверджує, що в Луганській і Донецькій областях України мали місце акти геноциду, і на цій підставі визнала так звані «Донецьку народну республіку» та «Луганську народну республіку», а потім оголосила й розпочала «спеціальну військову операцію» проти України», – ідеться в позові. 

Крім того, Київ просить суд «установити, що Росія не має законних підстав вживати заходів на території України і проти неї з метою запобігання та покарання за нібито геноцид».

Також українська сторона сама звинувачує РФ у «плануванні актів геноциду в Україні» і стверджує, що Росія «навмисно вбиває представників української національності та завдає їм серйозних каліцтв».

За словами експертів, уперше головне питання полягає не в звинуваченнях у геноциді, а в звинуваченнях у неправомірних звинуваченнях у геноциді. Це – суть справи, однак до її розгляду поки що не дійшло. Центральне питання нинішнього етапу якраз і полягає в тому, чи може суд розглядати цей спір по суті. На майбутніх слуханнях йтиметься про юрисдикцію суду і прийнятність скарги України. Російська сторона висунула попередні заперечення і представить їх 18 вересня.

Якщо суд визнає, що має юрисдикцію і що позов є повністю або частково прийнятим, розгляд по суті відновитися. В іншому випадку – завершиться.

Нагадаємо, Україна звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням вжити тимчасових заходів щодо Російської Федерації у зв'язку з повномасштабним вторгненням РФ на територію України. Для виправдання військової операції Росія заявила, що її завданням є запобігання і покарання оголошеного геноциду в Луганській і Донецькій областях України.

Позов України підтримали вже понад 40 країн світу, зокрема, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, США, Японія, Австралія, а також влада Євросоюзу. У жовтні до позову долучилась Хорватія.
 

Ще на цю тему