ВСУ визнав за державою право власності на українську частину магістрального трубопроводу «Самара – Західний напрямок»

17:40 01.02.2024

Верховний Суд України остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок". 

Цей актив загальновідомий, як "труба Медведчука", повідомляє ZN.UA з посиланням на Фонд держмайна.

“У довготривалій судовій справі поставлено крапку — повернуто важливий для енергетичної безпеки інфраструктурний об’єкт. Це 800 км нафтопроводу, що пролягають територією шести областей України”, — зазначив очільник Фонду Віталій Коваль.

Нафтопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у державну власність. Однак цього не сталося. Багато років ним користувалася російська компанія "Транснєфтєпродукт".

Фонд держмайна намагався повернути цей актив у державну власність з 2011 року. У 2017 році Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочали розслідування обставин передачі права власності на трубопровід. За результатами розслідування, Вищий антикорупційний суд заарештував актив. З 2021 року він був в управлінні АТ "Укртранснафта".

Фонд держмайна одночасно з розслідуванням правоохоронних органів зробив чергову спробу повернути актив у державну власність. У 2021 ФДМУ подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою право власності на трубопровід. У червні 2023 року суд став на бік Фонду. А вчора Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу - таким чином Україна відстояла своє право на це майно. Наразі триває реєстрація права власності держави на трубопровід.
 

Ще на цю тему