Російський олігарх Дерипаска програв суд в Австрії щодо позбавлення його прав у компанії Strabag

21:00 05.01.2024

Верховний суд Австрії відхилив позов підсанкційного російського олігарха Олега Дерипаски щодо оскарження рішення будівельної групи Strabag Group, яка позбавила контрольовану ним компанію прав та блокуючого пакета акцій.

Про це повідомляє газета Der Standard, передає кореспондент Укрінформу.

"Росіянин, який володів часткою в будівельній групі через свою компанію MKAO Rasperia Trading,.. у суді вимагав забезпечувальних заходів. Згідно з нещодавнім рішенням Верховного суду, він зазнав невдачі", - йдеться у повідомленні.
Зазначається, що російський олігарх через свою компанію MKAO Rasperia володів 27,8% акцій найбільшого австрійського будівельного концерну Strabag. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та пов’язаних з цим санкціями у Strabag заявили про намір зменшити частку Дерипаски до менш як 25%. Rasperia була виключена з учасників річних загальних зборів та позбавлена права голосу на них.

Влітку 2023 року співвласникам Strabag вдалося зменшити частку Дерипаски в компанії з 27,8% до 24,1% за рахунок розподілення резервів між акціонерами. За винятком Дерипаски, акціонери могли вибрати спосіб отримання коштів: готівкою або у вигляді акцій. Оскільки більшість з них обрали акції, частка російського олігарха зменшилася.

"Тоді компанія Дерипаски звернулася до суду з проханням накласти судову заборону, щоб запобігти виконанню відповідних рішень. У своєму нинішньому рішенні Верховний Суд відхилив це. Таким чином, Strabag може виконувати рішення про відсторонення Дерипаски від управління, навіть якщо остаточного рішення в основному провадженні ще немає", - йдеться у статті.

Ще на цю тему