Україна націоналізувала ₴500 мільйонів нафтогазових активів російського олігарха Худайнатова

15:00 06.02.2024

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції України про націоналізацію українських активів підсанкційного олігарха з Російської Федерації Едуарда Худайнатова.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

“У дохід України стягнуто 100% його частки у статутному капіталі ТОВ “Нафтова компанія “Альянс-Україна”, що оцінюється у майже пів мільярда гривень”, - ідеться у повідомленні.

За даними слідства, Худайнатов контролював українського нафтотрейдера через низку офшорних компаній і підконтрольних осіб. У такий спосіб він сподівався уникнути націоналізації цього активу після повномасштабного вторгнення РФ, продовжуючи отримувати значні прибутки з нафтогазового ринку України.

Співробітники СБУ ідентифікували особу реального бенефіціарного власника.

Також слідство встановило, що Худайнатов є однією із довірених осіб президента РФ Володимира Путіна, очолює російську нафтогазову компанію “ННК-Груп” і входив до ради директорів Роснафти.

Читайте також: «Яйця Фаберже» і не тільки: у базу НАЗК внесли мистецьку колекцію російського олігарха Вексельберга
У СБУ зазначили, що ці два підприємства – одні з найбільших спонсорів війни проти України. Вони регулярно поставляють паливно-мастильні матеріали для військово-промислового комплексу й військових угруповань Росії.

Також обидві компанії щомісяця перераховують мільярди рублів до бюджету РФ.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 4 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України), триває розслідування для притягнення російського олігарха до відповідальності за злочини проти Української держави.

Як повідомлялося, у лютому 2023 року за матеріалами СБУ Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції щодо передачі у державну власність України підприємств, які належали російському олігарху Олегу Дерипасці.

Рішення суду стосується Миколаївського глиноземного заводу, а також надровидобувних компаній “Глухівський кар’єр кварцитів”, “Хустський кар’єр” та “Жежелівський кар’єр”.

Ще на цю тему