Треба підтримувати Україну та Молдову в опорі РФ - Жозеп Боррель

09:40 28.12.2021

ЄС має продовжувати підтримувати Україну та Молдову в опорі тиску з боку Росії та зберігати твердий підхід до Білорусі.

Про це глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив у своєму блозі, присвяченому підсумкам 2021 року, пише Українська правда/

«По мірі розповсюдження гібридних конфліктів ми маємо продовжувати підтримувати Україну чи Молдову в опорі тиску з боку Росії та зберігати жорсткий підхід до Білорусі. У цьому зв'язку саміт Східного партнерства підтвердив стратегічний, амбітний та далекоглядний підхід ЄС до наших східноєвропейських партнерів», - написав він..

За словами Борреля, у східному сусідстві ЄС 2021 рік ознаменувався «яскравими прикладами силової політики» у випадках з Україною, Білоруссю та Молдовою.

«Щоб протистояти цим загрозам, ЄС надає тверду та єдину політичну, а також оперативну підтримку своїм партнерам, наприклад, за допомогою п'ятого пакета санкцій проти режиму Лукашенка у Білорусі», - наголосив голова дипломатії ЄС.

За його словами, у році, що минає, в ЄС, крім боротьби з пандемією, бігали від однієї кризи до іншої. Він зазначив, що Білорусь, Україна, Малі, Судан, Афганістан, Ефіопія та Венесуела домінують у міжнародному порядку денному та порядку денному ЄС.

«Перебування в режимі постійного кризового управління іноді послаблює нашу здатність вирішувати довгострокові проблеми, які мають бути в центрі нашої зовнішньої політики, такі як відродження багатосторонності чи збалансоване управління міграцією, або енергетична та кліматична кризи чи правила цифрового переходу», - зазначив Боррель.
 

Ще на цю тему