Країни ЄС погодили нові умови продовження торговельних пільг для України

08:20 28.03.2024

Посли країн-членів ЄС досягли компромісу у питанні продовження пільгового режиму торгівлі з Україною ще на рік.

Про це бельгійське головування у Раді ЄС повідомило у мережі Х за підсумками засідання Комітету постійних представників країн-членів ЄС, яке відбулося 27 березня у Брюсселі, пише Бізнес.Цензор.

"Посли ЄС домовилися про новий компроміс щодо розширення автономних торгових заходів (АТМ) для України, забезпечивши збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС", – йдеться у повідомленні.

Тепер це компромісне рішення передадуть на розгляд Європарламенту, подробиці самого рішення у повідомлення не наводяться.

Як повідомлялося, раніше головування Бельгії в Раді ЄС оновило проєкт угоди про лібералізацію торгівлі з Україною, частково врахувавши вимоги Польщі та Франції. Зокрема, оновлено базовий період для запровадження обмежень на імпорт продукції з України – тепер для запровадження квот пропонують враховувати обсяги не лише на експорту українських товарів до ЄС за 2022 і 2023 роки, а і за другу половину 2021-го. Це обмеження оцінили у 331 млн євро втрат для українського експорту.

Також змінами передбачена можливість екстреного припинення експорту для низки категорій сільськогосподарської продукції – м'яса птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, крупи, меду.

5 червня 2024 року спливає термін дії заходів ЄС із лібералізації торгівлі для України в умовах війни з боку Росії. Нині точаться дискусії щодо їхнього подовження. Є попередня згода Ради ЄС і Європарламенту зробити це на умовах, що Єврокомісія швидко реагуватиме, якщо український імпорт спричинить значні викривлення на ринках країн Євросоюзу. 

Нагадаємо, 20 березня Європейська парламент та Рада ЄС досягли попередньої згоди про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України. Утім, вони передбачатимуть нові обмеження та запобіжники через занепокоєння деяких країн Євросоюзу, зокрема Польщі та Угорщини.
 

Ще на цю тему