Посли ЄС спробують у понеділок домовитись про умови торгівлі з Україною

10:40 25.03.2024

У понеділок 25 березня посли 27 країн ЄС спробують затвердити угоду, яка продовжить дію лібералізованої торгівлі з Україною, як очікують, з новими обмеженнями.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила брюссельська кореспондентка польської радіостанції RMF FM.

Минулої середи посли не змогли цього зробити, оскільки узгоджений з Європарламентом текст угоди Польща та Франція вважають недостатнім. Обидві країни хочуть більших обмежень на імпорт української сільгосппродукції.

Бельгія, яка головує у Раді Євросоюзу, не бачить сенсу вносити зміни в домовленість. Вона вважає, що Польща вже отримала запевнення на саміті ЄС про продовження угоди про безмитну торгівлю з Україною востаннє. 

Очікують, що наступного року відбудеться повернення до угоди про асоціацію на основі взаємності та зобов'язання України дотримуватися норм і стандартів ЄС. Німеччина також не бажає переглядати угоду.

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив на пресконференції в п'ятницю, що очікує на зміни в тексті. Париж хоче, аби для розрахунку квот на український імпорт використовували базовий період до 2021 року, коли український імпорт був на низькому рівні. 

Макрон також говорив про необхідність додати пшеницю до переліку квотованих продуктів. "Це те, що дозволило б усунути багато існуючих труднощів не тільки в Польщі, але й у багатьох європейських країнах, і у нас у Франції", – заявив у п'ятницю французький президент.

Джерела радіостанції у ЄС очікують, що Польща і Франція виступатимуть єдиним фронтом, який можуть підтримати інші країни-сусідки України. 

Переговори стають все більш напруженими, оскільки угоду повинен схвалити Європарламент на пленарній сесії ще у квітні. Ця сесія є останньою перед виборами до Європарламенту. 

Угода має набути чинності найпізніше 5 червня та діятиме ще рік.

Нагадаємо, що попередній компроміс, досягнутий між учасниками переговорів від Ради ЄС, Європарламенту та Єврокомісії, передбачає базовий період 2022-2023 років для розрахунку лімітів на український імпорт.

Наприкінці січня Єврокомісія офіційно запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС, водночас включивши туди запобіжники для агропродукції, чого вимагали декілька країн Євросоюзу. Але ця пропозиція не задовольнила фермерів у країнах ЄС, що межують з Україною, які почали акції протесту – зокрема у Польщі. 

Ще на цю тему