Евросоюз буде підтримувати Україну до її перемоги – речник ЄС

21:00 05.04.2024

Євросоюз має чітку та визначену позицію всіх 27 країн-членів щодо злочинного російського вторгнення в Україну та буде підтримувати її до перемоги. Україна є жертвою російської агресії, тож саме Україна визначатиме умови, на яких завершуватиметься ця війна.

Про це у п'ятницю 5 квітня в Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє Укрінформ

Саме так він відповів на прохання журналістів прокоментувати повідомлення деяких західних медіа щодо ймовірності обміну членства України в ЄС і в НАТО на територіальні поступки за рахунок тимчасово окупованих Росією територій

«В цілому, ми не коментуємо повідомлення у медіа з посиланням на неназвані джерела. Що є дійсно важливим – це позиція ЄС, яка погоджена між усіма 27-ма країнами-членами. Ця позиція полягає в тому, щоб підтримувати Україну так довго, як буде необхідно, до її правомірної перемоги у цій правомірній оборонній війні. Саме такою є позиція Європейського Союзу», - наголосив Стано.

Речник ЄС зазначив, що цей конфлікт наприкінці знайде своє рішення тим чи іншим чином. Але, відповідно до позиції ЄС, таке рішення має бути знайдено на умовах України.

«Україна є жертвою цієї злочинної російської агресії. Тож саме Україна вирішуватиме, коли настане правильний час для обговорення якихось поступок, умов або будь-чого іншого. Все це знаходиться повністю в руках України. Європейський Союз стоїть на боці України, разом з Україною та продовжує надавати Україні всю можливу допомогу, щоб вона перемогла у цій правомірній оборонній війні», - додав Пітер Стано.

Як повідомлялося, останнім часом активізувалися зусилля кремлівського керівництва, яке намагається нав’язати політикам та громадськості Заходу ідею щодо завершення російської війни проти України за рахунок «переговорів» щодо територіальних поступок України та відмови від європейської та євроатлантичної інтеграції.

Зокрема, за оцінкою ISW, останні заяви міністрів закордонних справ та оборони РФ Сергія Лаврова та Сергія Шойгу можуть свідчити про таку активізацію риторики РФ щодо переговорів.
 

Ще на цю тему