Лідери ЄС закликали якнайшвидше схвалити переговорну рамку для України

13:40 22.03.2024

Cаміт глав держав та урядів ЄС у четвер закликав якомога швидше затвердити переговорні рамки, які Європейська комісія підготувала для України та Молдови. 

Про це йдеться у рішенні саміту, перший день якого пройшов у четвер в Брюсселі, повідомляє Європейська правда.

Лідери Євросоюзу привітали "прогрес України та Республіки Молдова у просуванні необхідних реформ на шляху до ЄС".

"У зв'язку з поданням проєкту переговорних рамок для України та Республіки Молдова, Європейська Рада запрошує Раду ЄС якнайшвидше ухвалити їх та продовжити роботу без зволікань", – сказано у висновках саміту ЄС.

Глава Євроради Шарль Мішель зі свого боку висловив оптимізм щодо наступних кроків щодо вступу України до ЄС. Він заявив, що міжурядова конференція з Україною, яка є фактичним початком переговорів про членство, все ще може відбутися під час бельгійського головування в Раді ЄС до кінця червня.  

На це сподівається і Україна та її прихильники у Євросоюзі. Вже з липня у Раді ЄС починається піврічне головування Угорщини, яка може гальмувати вступні процедури Києва. 

Глава українського уряду Денис Шмигаль раніше цього тижня підтвердив прагнення України розпочати переговори про вступ із ЄС у першому півріччі цього року. 

І українська сторона, і Брюссель працюють над тим, щоби офіційне відкриття переговорів про вступ України до ЄС відбулося не пізніше кінця червня.
 

Ще на цю тему