Cуд у Росії відправив на перегляд справу кримчанина Юнуса Машаріпова – адвокат

19:41 01.03.2021

Четвертий касаційний суд російського Краснодара вирішив відправити на перегляд кримінальну справу кримчанина Юнуса Машаріпова, якого звинуватили у виготовленні вибухівки.

Про це Крим.Реалії повідомило громадське об'єднання «Кримська солідарність» із посиланням на адвоката Олексія Ладіна.

Як пояснив адвокат, захист подав касаційну скаргу, а прокуратура – касаційне подання, їх розглянули 1 березня.

«Крім заяви про те, що Машаріпов не скоював злочин, адвокат наполягав на тому, що питання про його осудністб було вивчене неналежним чином – експерти не були викликані, а два наявні висновки суперечать один одному. Прокуратура ж просила скасувати апеляційний висновок, яким визнано, що він не чинив злочинних діянь. Суд скасував цю постанову і відправив його на розгляд до Верховного суду Криму в іншому складі», – розповів Ладін.

Захисник уточнив, що тепер планує оскаржити це касаційне рішення, і, якщо його не буде скасовано, справу продовжать розглядати у кримському суді, де адвокат також проситиме «повністю скасувати кримінальну справу за відсутності складу злочину».

Олексій Ладін зазначає, що невідомо, який розвиток отримає цей процес далі, апеляція може як відправити справу назад до суду першої інстанції – Ялтинський суд, так і залишити чинним його рішення, або зовсім припинити кримінальну справу.

Машаріпова затримали і заарештували у вересні 2017 року. За його словами, співробітники ФСБ Росії били і катували струмом, тому йому довелося обмовити себе. Він розповідав, що з 2014 року займався правозахисною діяльністю, «повідомляючи організації про порушення прав дітей, пенсіонерів».

Ялтинський «міськсуд» засудив Машаріпова до 4 років колонії і штрафу в 110 000 рублів (близько 41 тис. гривень) за звинуваченням у виготовленні та зберіганні вибухових речовин. Касаційна інстанція «Верховного суду» Криму задовольнила скаргу Машаріпова.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Юнуса Машаріпова політв'язнем.

Ще на цю тему