Після масових обшуків окупанти затримали десять кримських татар

11:00 06.03.2024

Масові обшуки на території тимчасово окупованого Криму, які відбулися 5 березня, стали третьою за масштабністю хвилею таких дій російських силових структур.

Зокрема у помешкання 10 кримськотатарських родин на світанку увірвалися російські «силовики», повідомили в громадській організації КримSOS.

Жертвами окупаційного свавілля стали 4 активісти «Кримської солідарності» у Бахчисараї, а також 6 релігійних діячів та активістів із Джанкойського району. Серед них – колишній імам Ремзі Куртнезіров, який має важку інвалідність. Йому довелось викликати швидку під час обшуку.

«Оперативні дії» проводилися з численними порушеннями. «Силовики» поводилися дуже грубо навіть попри присутність літніх людей та малолітніх дітей. У результаті обшуків вилучили документи, техніку та літературу. Причому родичі затриманих заявляють, що книги підкинули», ‒ зазначили в ГО.

На питання рідних співробітники фсб відповідали, що шукають зброю та заборонені речовини. Усім чоловікам інкримінують статтю 205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації) – саме ту, за якою фабрикують «справи Хізб ут-Тахрір».

Після обшуків усіх кримських татар відвезли до управління ФСБ у Сімферополі. Імена затриманих: Рустем Османов, Азіз Азізов, Мемет Люманов, Мустафа Абдураманов, Ремзі Куртнезіров, Вахід Мустафаєв, Алі Мамутов, Арсен Кашка, Енвер Халілаєв, Наріман Аметов.

За попередньою інформацією, це третя за масштабністю хвиля обшуків у рамках підозр у причетності до «Хізб ут-Тахрір». Наймасовіші обшуки відбулися у березні 2019 року, коли під удар потрапили 24 кримських татар.

Аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко відзначає, що затримання у «справах Хізб ут-Тахрір» у Криму активізуються приблизно раз на пів року. Це пов'язано з планом з певних категорій «справ», який мають виконувати співробітники спецслужб.

Нагадаємо, вранці 5 березня в окупованому Криму пройшла хвиля масових обшуків у будинках кримських татар. У Бахчисараї слідчі дії пройшли у активістів «Кримської солідарності», а у Джанкойському районі – у релігійних діячів.

Ще на цю тему