За час окупації Криму через репресії загинули 60 людей – КРЦ

17:00 22.03.2024

За час окупації Криму Росією через політичні репресії загинуло 60 людей, з них 28 - кримські татари.

Такі дані оприлюднив Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ) у Фейсбуці.

"Після окупації Криму Російською Федерацією зникнення, викрадення та вбивства людей стали регулярною практикою. За даними Кримськотатарського Ресурсного Центру, зафіксовано 60 загиблих за період окупації Криму, 28 з яких – представники кримськотатарського народу", - йдеться у повідомленні.

Згідно з даними, серед людей, які загинули, можна виділити такі категорії: жертви політичних репресій (4, 3 - кримські татари), жертви дискримінації (13, з них 11 - кримські татари), жертви терору (30, 8 - кримські татари) та жертви поліцейського свавілля (13, 6 - кримські татари).

Зазначається, що на жаль, підконтрольна Кремлю де-факто кримська влада створює лише видимість розслідування цих випадків, не дивлячись на те, що відповідно до Резолюції ГА ООН A/RES/71/205 Росія названа державою-окупантом і на неї покладено відповідальність за дотримання прав людини на цій території.

Співробітники та експерти КРЦ неодноразово на міжнародних майданчиках ООН, ОБСЄ, ПАРЄ інформували міжнародне співтовариство про ці кричущі факти порушення прав людини.

"Ми засуджуємо арешти, затримання, викрадення та вбивства людей, які використовуються в Криму як спосіб тиску і залякування корінного кримськотатарського народу і проукраїнських активістів", - наголосили в КРЦ.

Ще на цю тему