Після розмінування будуть використовувати знову: у Міноборони працюють над цікавим рішенням

09:40 10.04.2024

Сучасні комплекси розмінування дозволяють отримати компоненти для виробництва нових боєприпасів
Замість того, щоб просто знищувати нерозірвані снаряди та міни цілком можливо отримати з них матеріали для створення нових. Це цілком можливо завдяки сучасним комплексам розмінування, які вже широко використовуються у країнах, де велись бойові дії та заміновані значні території.

Про це розповів заступник Міністра оборони України Юрій Джигир, який зазначив, що Україна шукає шляхи отримання таких комплексів, а оборонне відомство готує відповідні законодавчі зміни для якнайшвидшого запуску пілотного проєкту.

Читайте також: Цифровий пілот для дронів і навіть F-16 - розробник розповів про плани на 2025 рік
"Сильні сторони цієї ініціативи: комплекси мобільні, пересування й утилізація - безпечні, вони дають можливість повторно використовувати отримані продукти утилізації для виробництва нових боєприпасів", - цитує його АрміяInform.


Також наведені оцінки приблизні оцінки української території, які зараз забруднені снарядами та мінами і де наразі ведуться бойові дії - до двох мільйонів гектарів полів на звільнених територіях. Потенційно під загрозою на тимчасово окупованій території - ще шість мільйонів гектарів землі.


"За різними оцінками, не здетоновують понад 20% випущених боєприпасів. До цього слід додати активне застосування мін. Що робити надалі? Ми бачимо, що існують технологічні рішення, намагаємось запустити мобільні комплекси з утилізації боєприпасів", - повідомив Юрій Джигир.

Також слід пам'ятати, що окрім суходолу мінами забруднено Чорне та Азовське море, а у ВМС України оцінили строки розмінування акваторій.

Ще на цю тему