Європарламент не схвалить фінансування Ради ЄС, поки Україна не отримає додаткові Patriot

17:00 11.04.2024

Європейський парламент відмовився ухвалювати фінансування Ради Євросоюзу поки Україна не отримає додаткові системи протиповітряної оборони Patriot. 

Про це у соцмережі Х повідомив Гі Верхофстадт, який вже багато років є євродепутатом, а в минулому – прем'єр-міністр Бельгії з фракції Renew, пише ZN.UA.

«Парламент відмовляється розписувати бюджет Ради, поки Європейська Рада не вирішила підтримати Україну додатковими протиракетними системами Patriot!», – написав Верхофстадт.

Під час засідання Європарламенту Верхофстадт запропонував прибрати ухвалення бюджету з порядку денного. І не повертати його доти, доки Україна не отримає сім систем ППО Patriot.

Раніше глава Міністерства закордонних справ Естонії Маргус Цахкн зазначив, що у країн-союзниць є багато систем протиповітряної оборони, які вони не використовують, тоді як РФ щодня обстрілює Україну.

Своєю чергою очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявляв, що його команда знайшла понад 100 «вільних» ЗРК, проте прагне отримати якнайшвидше хоча б сім із них. За день до такої заяви президент Володимир Зеленський зазначив, що для того, аби повністю закрити Україну потрібно 25 систем Patriot по 6-8 батарей в кожній. Він додав, що підійдуть також аналоги американського ЗРК. Проте Кулеба спочатку зосередився на тому, щоб отримати сім якнайшвидше. Це дозволило б захистити найбільші міста України і залишити принаймні один комплекс вільним, щоб перемістити його ближче до поля бою, де російська авіація завдає масованих ударів керованими авіабомбами по цивільних об’єктах і позиціях українських військових.
 

Ще на цю тему