Які умови треба, щоб наші виробники змогли робити більше зброї

19:00 06.04.2024

Або чому тут ключ лежить скоріше в регуляторній, аніж у фінансовій площині

Як інформує видання« DEFENSE EXPRESS»
До цього моменту доволі активно західні ЗМІ писали про те, як в Україні йде власне виробництво зброї, і які фактори на це впливають. Зокрема, можемо пригадати нещодавнє повідомлення про те, що Україна робить вже по 8 САУ "Богдана" на місяць, але робити зброю із США заважає бюрократія. Тепер маємо і пряму мову від наших виробників, котрі по суті говорять про те ж – що в першу чергу потрібно коригувати саме регуляторну складову.

Зокрема, як пише прес-служба "Української бронетехніки", її генеральний директор Владислав Бельбас виступав на Київському економічному та безпековому форму Cipher Brief 2024. І там він окреслив зокрема, що для збільшення виробництва української зброї необхідно перейти до формату довготривалих контрактів.

"Будь-який приватний виробник готовий до збільшення обсягів виробництва, в разі, якщо у нього планове довготермінове замовлення. Тоді не потрібно буде залучати державні чи спонсорські інвестиції, виробник з власних коштів зможе планувати, залучати та інвестувати, розвивати продукцію та збільшувати обсяг виробництва озброєння та військової техніки.

На мою думку, FPV дрони це як "новий порох" для війни, але не потрібно забувати про традиційні озброєння, такі як артилерія. Треба пріоритезувати внутрішнє виробництво, розвивати його в значних кількостях для того, щоб на фронті ми мали баланс потужностей, в тому числі в артилерії", - цитує слова Владислава Бельбаса прес-служба "Української бронетехніки".


Міномети від "Української бронетехніки"

Крім того, гендиректор "Української бронетехніки" у своєму виступі окреслив і таку проблему – іноземні інвестори не ризикують вкладатись в український ОПК на тлі того, що важливі дані про нашу "оборонку" досі лежать у відкритому доступі, і цим може скористатись ворог для планування своїх ударів.

"Залучення зовнішніх партнерів можливе буде лише тоді, коли в Україні буде зрозуміла прозора система роботи, а також будуть захищені активи виробників. На третьому році війни неприпустимо, що в загальному доступі є інформація про виконавців оборонного замовлення, їхні локації, обсяги реалізації та ін. На третій рік війни ця інформація має бути закрита і схована від ворога", - сказав Бельбас.

Від Defense Express додамо, що проблема із доступністю даних у відкритому доступі про наш ОПК підіймається уже кілька місяців поспіль, а в лютому 2024 року NAUDI зверталась із відповідним проханням до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Ще на цю тему