Кулеба на Генасамблеї ООН закликав країни до участі у Глобальному саміті миру

08:00 24.02.2024

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав країни світу долучитися до участі в Глобальному форумі миру, який відбудеться у Швейцарії.

Як передає власкор Укрінформу в Нью-Йорку, про це він заявив у п’ятницю, виступаючи на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

Кулеба нагадав про Формулу миру, запропоновану Президентом Володимиром Зеленським.

«Ви всі знаєте про положення цієї формули. Вони передбачають не лише припинення бойових дій, а й пропозиції щодо зміцнення продовольчої безпеки, ядерної безпеки, захисту довкілля, енергетичної безпеки, міжнародного правосуддя, прав людини та поваги до Статуту ООН», – наголосив він.


За його словами, менш ніж за рік кількість країн та міжнародних організацій, які беруть участь у зустрічах щодо Формули миру, зросла з 15 до 82 і представляють усі континенти й регіони світу.

«Це не західна ініціатива, – пояснив Кулеба. – Це справді глобальна ініціатива, що базується на Статуті ООН та відповідних резолюціях Генеральної Асамблеї».

Він розповів, що Україна активно працює з партнерами над підготовкою першого Глобального саміту миру, який має відбутися у Швейцарії.

«Я наполегливо закликаю всіх президентів країн-членів ООН, присутніх на Генасамблеї, взяти активну участь у цьому процесі та відвідати майбутній Глобальний саміт миру. Це буде реальна можливість домовитися про справедливе і всеосяжне бачення миру», – наголосив глава української дипломатії.

Просто призупинити війну й сподіватися, що агресор буде достатньо милосердним, щоб урешті-решт обрати мир, не є реалістичним планом, зазначив Кулеба.


За вісім років – з 2014 по 2022-й – Україна й Росія провели близько 200 раундів мирних переговорів у різних форматах, уклавши два десятки угод про припинення вогню, але Росія їх не дотримувалася, нагадав він.

«Якщо ми серйозно налаштовані на відновлення миру не лише в Україні, але й у всьому світі, настав час припинити видавати бажане за дійсне і взятися до реалістичної та наполегливої роботи, – зазначив міністр. – Глобальний саміт миру пропонує саме такий конкретний і реалістичний шлях до миру. Я закликаю всіх вас допомогти нам у цій справі».

Ще на цю тему