Україна закликала Радбез ООН уважно стежити за переговорами між РФ та Північною Кореєю

08:00 13.09.2023

Україна закликала Раду Безпеки ООН уважно стежити за домовленостями між Росією та Північною Кореєю щодо постачання зброї та вжити заходів "для захисту власних рішень" у разі підтвердження порушень санкційних режимів.

Про це на засіданні Радбезу заявила заступниця постійного представника України при ООН Христина Гайовишин, передає кореспондент Укрінформу.

Гайовишин наголосила, що Україна продовжує деокупацію своєї території «такими темпами, які дають змогу зберегти якомога більше життів наших воїнів».


«Після поразки РФ та закінчення війни має відбутися демілітаризація та денуклеаризація Росії. Це дасть змогу запобігти загрозі повторення агресії і закладе міцний фундамент для забезпечення всеосяжного, справедливого й тривалого миру відповідно до принципів Статуту ООН», - підкреслила дипломат.

Вона назвала засідання Радбезу, скликане на вимогу Москви для «засудження» військової допомоги Україні, «жалюгідною виставою», яку регулярно влаштовує делегація РФ, «щоб переконати Раду Безпеки в тому, що допомагати жертві вижити – це неправильно».

За словами Гайовишин, з боку Росії не спостерігається жодних ознак деескалації. Москва намагається активно мілітаризувати свою промисловість, продовжує завдавати ударів по українській портовій та зерновій інфраструктурі і не приховує планів повторити цієї зими ракетний терор проти енергетичної інфраструктури, зазначила вона.


Дипломат також зазначила, що у штаб-квартирі ООН Україна разом з британською делегацією організували показ документального фільму «20 днів у Маріуполі», знятого журналістами в обложеному місті на самому початку вторгнення. У ньому показано, як квітуче, мирне місто в одну мить перетворилося на справжнє пекло на землі, підкреслила Гайовишин.

Ще на цю тему