Комісія ООН з розслідування порушень в Україні відвідає кілька міст

08:30 26.08.2023

Члени Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні здійснять третій візит в Україну з 28 серпня до 4 вересня 2023 року.

Про це йдеться у повідомленні Представництва ООН в Україні, передає Укрінформ.

"У межах своєї поточної місії з встановлення фактів комісари відвідають декілька міст в Україні, зокрема місто Умань у Черкаській області та місто Київ, з метою розслідування ймовірних порушень та утисків прав людини, а також порушень міжнародного гуманітарного права, та зустрінуться з жертвами та свідками", - йдеться у повідомленні.


Заплановано, що три комісари, які беруть участь у місії, – Ерік Мьосе (голова), Пабло де Грейф та Врінда Ґровер – зустрінуться з урядовцями, зокрема з ключовими міністрами, членами громадянського суспільства, представниками установ ООН, міжнародних організацій та дипломатичного корпусу задля обговорення ситуації в країні. 


Як повідомляв Укрінформ, Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні, створена резолюцією Ради ООН з прав людини, оприлюднювала доповідь.

У ній повідомлялося, що російською владою було скоєно численну кількість порушень у сфері міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права у багатьох регіонах України та у самій РФ. Багато з цих порушень прирівнюються до воєнних злочинів та включають умисні вбивства, напади на цивільних осіб, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування, примусове переміщення та депортацію дітей.

Комісія також дійшла висновку, що російські збройні сили чинили напади із застосуванням вибухової зброї у населених пунктах, явно нехтуючи стражданнями, завданими цивільному населенню.

Задокументовано випадки невибіркових та непропорційних нападів, а також незастосування запобіжних заходів, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.


Крім того, Комісія встановила, що починаючи з 10 жовтня 2022 року серійні атаки російських збройних сил на енергетичну інфраструктуру України та застосування тортур російською владою можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Також є обґрунтовані підстави зробити висновок, що вторгнення та напади російських збройних сил на територію і Збройні сили України кваліфікуються як "акти агресії проти України".

Комісія розробила окремий список ідентифікованих порушників і військових підрозділів, відповідальних за злочини і порушення.

Ще на цю тему