У Дніпрі та Чорному морі фіксують значне забруднення води - третина проб не відповідає нормам

17:40 19.06.2023

У водоймах Херсонської, Одеської та Миколаївської областей окремі показники значно перевищують встановлені гігієнічні та санітарні норми. Не відповідають гігієнічним нормам щонайменше 30% відібраних з поверхневих водойм та зон рекреації проб води.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

Зазначається, що під найбільшою небезпекою нині Одещина, де зафіксовані найбільш суттєві та постійні перевищення санітарно-хімічних, мікробіологічних і токсикологічних показників.

«За результатами щоденного моніторингу, фахівці фіксують значне мікробне забруднення саме поверхневих водойм, які стосуються Чорного моря, річки та русла Дніпра. Найбільш значні відхилення від показників безпеки, згідно з вірусологічними, мікробіологічними та паразитологічними дослідженнями, зафіксовано в Одеській області. Центри контролю та профілактики хвороб оперативно інформують органи міського самоврядування про зміну у показниках якості та безпечності води та інформують населення щодо небезпеки та заборони купання. Наразі заборони діють на Одещині, Херсонщині та Миколаївщині», – зазначив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.


Як поінформували у міністерстві, вздовж річкового русла в зоні підтоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС та вздовж морського узбережжя сформовано близько 40 точок моніторингу води поверхневих водойм в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях.

Серед небезпечних збудників захворювань – сальмонели, ротавірус, яйця та личинки гельмінтів, кишкова паличка.

Також у постраждалих областях на базі ЦКПХ сформовано 97 груп оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози.

МОЗ закликає громадян відповідально поставитися до власного здоров’я і не купатися у водоймах цих областей.

Під суворою забороною також вилов риби на цих територіях та збір мертвої риби у місцях масового мору. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Жоден із способів приготування не може зробити таку рибу безпечною.

Ще на цю тему