Одеські прокурори виявили 95 дельфінів, які загинули через активність російського військового флоту

08:40 21.10.2022

95 дельфінів, які загинули через активність російського військового флоту, виявили на узбережжі Одеської області.

Про це повідомив очільник регіональної прокуратури Сергій Костенко, пише Думська.

Він нагадав, що за фактом загибелі тварин було розпочато кримінальне провадження. Слідчі кваліфікували те, що сталося, за 441 статтею КК України — як екоцид.

«За попередніми даними, причиною масової загибелі дельфінів є використання сонарів кораблями чорноморського флоту росії. Ці пристрої пошкоджують внутрішні органи дельфінів, через що ті гинуть. Тільки на узбережжі ми знайшли 95 мертвих тварин, але розуміємо, що їх може бути набагато більше», — наголосив прокурор.

Він додав, що фахівці зробили розтин шести тіл загиблих китоподібних, взяли проби і відправили до провідних інститутів Італії та Німеччини, де їх досліджують.

Раніше заступник директора Національного природного парку «Тузловські лимани» доктор біологічних наук Іван Русєв повідомляв, що внаслідок повномасштабного вторгнення загинули тисячі дельфінів.

Провідний науковий співробітник Інституту зоології імені Шмальгаузена НАН України Павло Гольдін брав участь у дослідженні загиблих ссавців:

«Ми спостерігали у тварин акустичні травми, які могли призвести до загибелі, але, можливо, були й інші фактори: отруєння морською водою, інфекційні хвороби тощо. Саме для того, щоб зрозуміти причину, проводиться велика кількість лабораторних аналізів. Якщо говорити про акустичні травми, то у чорноморського флоту росії безліч джерел шуму. Це і сонари, і пуски ракет із підводних та надводних одиниць, і проліт ракет над водою, проліт літаків. Все це може призвести до акустичних травм, але у будь-якому випадку потрібно почитати результати досліджень», — зазначив експерт.
 

Ще на цю тему