Експерти розкритикували російську владу і бізнес за приховування екологічної катастрофи в Чорному морі

20:30 25.08.2021

На початку серпня, в Росії, на причалі Каспійського трубопровідного консорціуму стався витік нафти в Чорне море. Місцева влада не стала розкривати реальних масштабів катастрофи.

Про це пише «Деловая столица».

Так, керівництво КТК заявило, що площа розливу становила 200 кв м, але в Інституті океанології РАН показали, що нафта розлилася на 80 кв км, що вказує заниження розмірів плями в морі в 400 разів з боку КТК. Губернатор Краснодарського краю заявив, що проблем з розливом нафти в районі немає.

Слідчий комітет РФ порушив справу за ч. 1 ст. 252 КК РФ – «забруднення морського середовища», а потім перекваліфікував статтю на «забруднення морського середовища, що заподіяло істотну шкоду навколишньому середовищу».

Керівник ГО «Єдина Планета» Павло Вишебаба докладніше розповів про цю ситуацію.

«Витік нафти на узбережжі Краснодарського краю безперечно мав руйнівні наслідки для екосистеми акваторії. А применшення масштабів ситуації не могло бути випадковістю, це свідоме бажання замовчати і «зам'яти» проблему нагадує дії радянської влади після катастрофи в Чорнобилі. Зараз це неможливо – ми маємо супутникові знімки, на яких видно, що нафтова пляма розлилася на десятки кілометрів. Нафта швидко покриває поверхню акваторії тонкою плівкою, яка руйнує звичні біохімічні процеси екосистеми. Порушується обмін енергією, теплом, вологою і газами між морем і атмосферою. Першими від хімічного забруднення нафтою страждає планктон, плаваючі організми, які є харчуванням для вищих організмів. В результаті такої ситуації вражена вся налагоджена екосистема. Російська ж влада замість того, щоб оголосити про надзвичайну ситуацію, відмовчувалася, можливо і через небажання витрачати кошти на вирішення проблеми. Хоча швидкі дії могли б зменшити шкоду для екосистеми, зокрема, можна було б використовувати біосорбенти, які здатні прискорити розчинення нафти і відновити порядок. Природний же процес розкладання сирої нафти може затягнутися на місяці, а кожен день зволікання завдає значної шкоди ураженій акваторії», – заявив він.

Глава російської ГО «Громадянська ініціатива проти екологічної злочинності» Дмитро Шевченко заявив, що розлив нафти нашкодив фауні місцевих заповідників.

«Незабаром ця нафтова пляма виявиться біля берегів Кримського півострова з його унікальними підводними екологічними системами, включаючи Опукський заповідник як об'єкт, що охороняється як берегової резерват, розташований на південному узбережжі Керченського півострова», – додали в Асоціації реінтеграції Криму.

Зазначений трубопровід КТК в 2018 був реконструйований, щоб транспортувати до 67 млн тонн нафти на рік, а зараз ведеться робота зі збільшення потужності до 72,5 млн т. Експерти вважають, що такі ініціативи можуть обернутися новими аваріями і нанесенням шкоди екології Чорного моря.

Ще на цю тему