Україна та турецький Baykar підписали угоди на експорт та імпорт озброєння: що це може бути, звісно окрім нових Bayraktar TB2

09:40 02.05.2023

Baykar для ЗСУ дійсно може запропонувати й БПЛА стратегічного рівня Akıncı, дрон-винищувач Kızılelma, а також крилату ракети Kemankeş, виробництво якої має стартувати вже у цьому році

Ввіцепрем’єр-міністр стратегічної промисловості Олександр Камишін повідомив, що укладено декілька угод з турецькою компанією Baykar, які "дають нашій країні експортну виручку і зброю нового покоління".

Й хоча Олександр Камишін не розкрив суть контрактів, але навіть такий стислий опис дає уявлення про що може йти мова.

Зокрема експортна виручка можлива лише у випадку продажу до Туреччини компонентів українського виробництва, які використовуються Baykar у виробництві власної продукції. Тобто з великою долею вірогідності, якщо брати виключно публічну інформацію щодо співробітництва, то мова йде про досягнення згоди щодо продажу двигунів, яка компанія використовує у цілому ряді своїх БПЛА. Зокрема двигуни АІ-450 та МС-500 (на вибір замовника) використовуються у БПЛА стратегічного рівня Akıncı, а АІ-322Ф у безпілотному винищувачі Kızılelma.


Водночас друга частина контрактів, щодо "зброї нового покоління" вже дозволяє говорити про цілий перелік важливих та вкрай необхідних для Збройних Сил України засобів. Починаючи звісно з Bayraktar TB2 до тих самих Akıncı та Kızılelma, а також нової розробки Baykar - крилатої ракети Kemankeş, якою можливо озброїти Bayraktar TB2.

Й строки постачання Akıncı можливо вважати цілком реальними у короткостроковій перспективі. Бо цей потужний ударний БПЛА, який вже постачається до турецьких збройних сил й серійно виготовляється. А мова йде не скільки про дрон у звичному розумінні, а про платформу, яка може використовувати цілий перелік стандартного за розмірами далекобійного ракетного та бомбового озброєння. Починаючи від плануючих бомб KGK-83, які є прямим аналогом JDAM-ER, завершуючи крилатою ракетою SOM.

Водночас серійне виробництво Kızılelma, який зараз лише проходить льотні випробування, має стартувати лише у 2024 році. Водночас саме такі дрони-винищувачі з повноцінним озброєнням у вигляді ракет "повітря-повітря" є більш ніж цікавим й потенційно вкрай ефективним засобом посилення протиповітряної оборони для захисту від літако-снарядів типу Shashed 136 та крилатих ракет.

Щодо крилатої ракети Kemankeş, то це короткострокова перспектива, бо її серійне виробництво планують розпочати вже у цьому році, а перший пуск має відбутися протягом найближчих місяців. Й таке озброєння звісно вкрай цікаво за рахунок дальності польоту у 200 км з можливістю збереження прямого керування на дальності у 50 км, яка згодом має зрости до 100 км.

Водночас ця крилата ракета належить до умовної категорії "міні", бо її вага всього 35 кг, з яких 6 кг припадає на бойову частину. Тобто у ролі засобу ураження важливих об'єктів на кшталт РЛС, станцій зв'язку, комплексів РЕБ та РЕР, відкритих резервуарів з пальним тощо можливостей Kemankeş вистачить, але її бойової потужності вже буде замало для ураження захищених об'єктів.

Ще на цю тему