Патрулі ОБСЄ виявили 111 одиниць військової техніки окупантів поза межами зберігання

09:00 09.12.2021

Патрулі СММ ОБСЄ зафіксували танки, гаубиці, артилерію, РЛС окупантів на тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей, які знаходились поза межами зберігання. Загалом йдеться про 111 одиниць техніки та озброєння.

Про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба ООС з посиланням на інформацію української сторони СЦКК. 

«Спостерігачі СММ ОБСЄ зафіксували розміщення на тимчасово окупованій території 111 одиниць військової техніки збройних формувань РФ, яка розміщена з порушенням Мінських домовленостей», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, в зоні дій так званого 2-го армійського корпусу ЗФ РФ з порушенням ліній відведення спостерігачами було виявлено: в районі населеного пункту Біле: САУ 2С1 – 2 одиниці; буксирувані гаубиці Д-30 – 4 одиниці, поблизу ділянки розведення в районі Станиця Луганська – один міномет 2Б14 «Поднос».

За межами визначених місць зберігання в районі Бугаївка виявлено: 27 танків невизначеного типу; 10 одиниць артилерії невизначеного типу; 67 ББМ.

Крім того, в районі Світле було виявлено пересувну РЛС наземної розвідки «Кредо – М1», яка виробляється в Російській Федерації.

В пресслужбі також зазначили, що робота СММ ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях супроводжувалась перешкодами з боку збройних формувань Російської Федерації. Так, 7 грудня на блокпості біля південного краю ділянки розведення сил і засобів у районі Золоте збройні формування РФ двічі не пропустили патрулі СММ до підконтрольних урядові України районів. Цього ж дня патрулі Місії були затримані на блокпостах збройних формувань РФ в районі Молодіжного та Станиці Луганської. Дані інциденти відображено в оперативному звіті СММ ОБСЄ від 7 грудня 2021 р.

Днем раніше патрулі Місії були затримані на блокпостах збройних формувань РФ в районі Ковське та Хрещатицьке.

Зафіксовані порушення з боку ЗФ РФ свідчать про ведення ними активних заходів бойової підготовки задля створення передумов для подальшої ескалації напруження на лінії зіткнення, а також про намагання приховати свою злочинну діяльність від міжнародних спостерігачів, додали в пресслужбі ООС.

Ще на цю тему